Izvor: Blic, 27.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezopasne bakterije uvod u trgovinski rat

Bezopasne bakterije uvod u trgovinski rat

Povlačenje 'akva vive' i ostalih voda velikih srpskih proizvođača politički je motivisana kampanja lansirana pred početak turističke sezone kako bi se srpski proizvođači izbacili sa crnogorskog tržišta. Na pomolu je novi trgovinski rat između Srbije i Crne Gore. Razmišljamo o podizanju tužbe, kaže za 'Blic' Rade Pribićević, menadžer u 'Knjazu Milošu', povodom odluke crnogorskog Ministarstvo zdravlja da obustavi distribuciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srpskih flaširanih voda.

Crnogorski inspektori stopirali su u petak kasno po podne prodaju 'akva vive', 'rose' iz Vlasine, 'vlasinske rose' iz Beograda, 'duboke' iz Požarevca i 'bistre' iz Ljubičevca zato što su pronašli takozvane aerobne mezofilne bakterije u koncentraciji većoj od dozvoljene. Stručnjaci, međutim, tvrde da bakterije koje su nađene prilikom analize ispravnosti voda nisu opasne i da se inače nalaze u vodi, vazduhu i ljudskom organizmu.

- Reč 'aerobne' znači da bakterije rastu u prisustvu vazduha, a 'mezofilne' da im je optimalna temperatura za razvoj od 20 do 45 stepeni Celzijusa. U ovoj grupi nema mnogo opasnih, patogenih bakterija. A one se inače nalaze u vazduhu, vodi, ljudskom organizmu - objašnjava za 'Blic' dr Miomir Nikšić, profesor na Katedri za mikrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Inače, i srpsko Ministarstvo poljoprivrede pre nedelju dana pronašlo je iste bakterije u 'akva vivi', 'vrnjačkom vrelu', 'vlasinskoj rosi', rakovičkoj 'bivodi' i 'minakvi'.

Naš pravilnik o kvalitetu prirodne mineralne vode je zastareo i nije usklađen sa evropskim direktivama. Kod nas inspekcija ispituje vodu koju uzme sa police supermarketa, flaširanu pre 40 dana, dok se prema evropskoj direktivi, meri samo ukupan broj bakterija na izvorištu, u trenutku punjenja. Razlog leži u tome što jedino pri flaširanju merenje može da pokaže realno stanje. Čim se voda flašira i uskladišti, često u neadekvatnim uslovima, ove bakterije počinju da se razmnožavaju. Pored svega, one su uglavnom bezopasne i zbog nedostatka hrane u vodi nakon određenog vremena one nestanu. Mislim da je oko svega podignuta suviše velika prašina, jer patogene bakterije nisu pronađene, kaže dr Nikšić i dodaje:

- Pošto nemamo ni pravilnik o skladištenju i prevozu voda, mineralne vode se nakon flaširanja uglavnom drže u neodgovarajućim uslovima. Umesto u frižiderima, one se prodaju sa polica i podova toplih supermarketa, a prevoze se u kamionima gde je cirada jedina zaštita od sunca. Onda nije ni čudo što se leti koncentracija aerobnih mezofilnih bakterija u vodi poveća.

Prema rečima Radeta Pribićevića, srpsko Ministarstvo poljoprivrede do sada nije objavljivalo rezultate ovakvih analiza jer se one rade prema zastarelom pravilniku koji je trenutno u fazi izmene. On kaže da je sve proizvođače iznenadilo to što su mineralne vode proglašene neispravnim zbog bezopasnih bakterija, ali i to što su rezultati objavljeni i pre nego što su proizvođači obavešteni o njima. Sledeće iznenađenje bilo je ponašanje crnogorskog Ministarstva zdravlja koje je svoju odluku srpskim proizvođačima saopštilo neformalno, preko telefona, u petak u 17 sati, kada ništa nisu mogli da preuzmu.

- Nismo još dobili rezultate analiza, ali mi je u crnogorskom Ministarstvu zdravlja rečeno da su u pitanju iste bakterije koje je pronašlo naše ministarstvo. Ne znamo ni koje proizvode su testirali ni koja koncentracija je pronađena, niti smo dobili bilo kakav zvaničan dokument. Još je crnogorska štampa naduvala stvar tvrdnjama da su u pitanju bakterije fekalnog porekla, koje bi zaista bile opasne. Mi u 'Knjazu' izuzetno vodimo računa o kvalitetu i ispravnosti naših proizvoda. Imamo najsavremeniju laboratoriju za kontrolu kvaliteta, a 'akva viva' je dobitnik jedne od najprestižnijih nagrada za kvalitet voda u Briselu - dodaje Pribićević. Jovana Subotić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.