Bezbednost turista na Tari

Izvor: RTS, 21.Mar.2018, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost turista na Tari

Procenjuje se da Taru godišnje poseti gotovo 200.000 gostiju, a svake godine se bar dva puta traga za turistima koji su se izgubili tokom obilaska planine, iako im je na raspolaganju 300 kilometara obeleženih pešačkih staza. Sve više stranih turista u bajinobaštanskom kraju, izazov je i za goste i za domaćine.
"Želim da nađem medveda, da posmatram medvede", kaže turista iz Kine.

Turisti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bez vodiča, neprijavljeni, željni izazova van pešačkih staza, najčešće rizikuju da se izgube, povrede, ili zanoće u planini. I to se dešava, uprkos upozorenjima čuvara, u Nacionalnom parku koji se prostire na gotovo 25.000 hektara.
Ranko Milanović, iz Nacionalnog parka Tara kaže: "Uglavnom su to opet bile situacije da ljudi uđu u neke od kanjona bez opreme, bez vodiča, i bilo je različitih situacija kada su morali da reaguju i naši čuvari prirode uz asistenciju vatrogasaca i spasilačkih ekipa".
Sa pedeset jedinki, Tara je najbrojnije stanište mrkih medveda u Srbiji, što je dodatni razlog za oprez.
"Treba se pridržavati uputstava da neka mesta ne treba posećivati bez pratnje vodiča, gde su hranilišta za medvede", kaže Zoran Milutinović, čuvar zaštićenog područja Nacionalnog parka Tara, i dodaje: "Na takozvanim medveđim stazama, odnosno, to su neka mesta u šumi gde se najčešće kreću medvedi i krupna divljač".
U poslednjih šest godina, broj turista se u bajinobaštanskom kraju povećao za 70 odsto. Stranci su najčešće iz Engleske, Nemačke, Belgije, Japana, Kine.
Dejan Mlađenović, direktor Sportsko informativnog centra Bajina Bašta navodi da je problem u tome što često dolaze samoinicijativno: "Nemaju adekvatne ljude koji bi ih vodili, znači - sedne taksista, pročita nešto i ispriča im one paušalne stvari, tako da mi apelujemo da se prvo obrate u Turističko-informativni centar".
"Prvo i osnovno, moramo imati na engleskom, ispod, znakove da se oni ne bi izgubili, jer njima ćirilica zaista ništa ne znači", kaže Jelena Vukašinović Milovanović, licencirani turistički vodič. Ona još ističe da je neophodno više turističkih radnika, naročito onih koji govore engleski tečno, da ne bi došlo do zabune da turisti odu negde u pogrešnom smeru.
Neodoljiva Drina, u svom kanjonu, za nepripremljene turiste krije najveće rizike, planina nad njom, prijatelj je dok se poštuje i dok se ne zalazi u nepoznato. I da bi se u njima zaista uživalo, pravilo je - da se pravila moraju poštovati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.