Izvor: B92, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednjaci sprečavali kažnjavanje

Hag -- Svedok: Oficiri bezbednosti Vojske Jugoslavije u proleće 1999. sprečavali su me da krivično gonim počinioce ratnih zločina.

Bivši vojni tužilac u Prištini Lakić Đorović izjavio je danas pred Haškim tribunalom da su oni uništavali podignute optužnice i masovno otimali automobile od kosovskih Albanaca. On je kazao da je bio "izložen strahovitom pritisku organa bezbednosti" VJ koji su ga sprečavali da sprovodi istrage, umesto da se povinuju njegovim nalozima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Đorović je ispričao da je, kao ratni vojni tužilac pri vojnom okrugu u Prištini od 22. maja do 5. juna 1999. godine, pod pritiskom i posle pretnji oružjem načelnika organa bezbednosti Prištinskog korpusa, majora Nešića, morao da prepusti drugom tužiocu 17 krivičnih predmeta o ratnim zločinima i pljački i naveo da su kasnije svi oni nestali.

Jedan od tih postupaka bio je protiv majora Slobodana Stošića, koga su dvojica rezervista VJ optužila za zlodela nad albanskim civilima, a drugi se odnosio na masovnu grobnicu u Orahovcu iz koje je iskopano 47 leševa u tradicionalnoj albanskoj odeći, precizirao je Đorović.

"Ako je tačno ono što Ministarstvo odbrane Srbije sada tvrdi, da ti predmeti ne postoje, onda ih je neko sakrio ili uništio... Postojale su i optužnice koje su bile zavedene, i ljudi koji su svedočili, i oni koji su radili na njima... Ja pretpostavljam da su Nešićevi organi bezbednosti oduzeli optužnice i uništili ih", kazao je svedok.

On je predočio da su vojni organi bezbednosti na Kosovu "otimali" automobile Albanaca koji su bili "proterani", kao i da su pljačkali albanske radnje.

"Meni su zapretili da moram uzeti jedan od tri automobila, sa svim dokumentima... Major Nešić mi je rekao da mu takav tužilac na Kosovu ne treba, da će me proterati sa Kosova ili čak ubiti... Dao mi je dokumenta za auto i rekao: 'Uzmi ovo, ne igraj se glavom'", ispričao je svedok.

On je rekao da je to odbio, ali da su svi njegovi zamenici vozili najbolje automobile, hvaleći se da su ih oduzeli od Albanaca.

Đorović je izjavio i da je po povratku u Beograd prisustvovao sastanku u Generalštabu VJ čija je tema bila raspodela ukupno 1.913 vozila koja su bila "oteta" na Kosovu.

Svedok je rekao da se tada i predsednik Vrhovnog vojnog suda vozio "ukradenim mercedesom", a da se visoki oficiri, uključući i njega samog, i danas koriste službenim automobilima dovezenim sa Kosova.

Potpukovnik Đorović, koji je sada načelnik pravne službe Operativnih snaga Vojske Srbije, svedočio je na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih za zločine na Kosovu. U nastavku suđenja, svedoka Đorovića unakrsno ispituju branioci optuženih.

Zajedno sa Milutnovićem, za zločine nad kosovskim Albancima optuženi su Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.