Izvor: B92, 30.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez žalbe na presudu Radiću

Hag -- Tužilaštvo Haškog tribunala i odbrane oficira bivše JNA Mileta Mrkšića i Veselina Šljivančanina podnele su sudu žalbe na presudu.

Presudom je Mrkšić osuđen na 20 godina, a Šljivančanin na pet godina zatvora zbog učešća u mučenju i ubistvu hrvatskih zarobljenika u Vukovaru 1991. Tužilaštvo se nije žalilo na presudu kojom je trećeoptuženi Miroslav Radić oslobođen krivice.

U žalbi tužioci tvrde da je sudsko veće pogrešilo kada je utvrdilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se 194 žrtve streljane na farmi Ovčara u novembru 1991. godine ne mogu nazvati civilnim i oslobodilo Mrkšića i Šljivančanina krivice za ubistvo kao zločina protiv čovečnosti.

Mrkšić je osuđen za pomaganje i podržavanje mučenja i ubistva zarobljenika, a Šljivančanin za pomaganje mučenja.

Tužioci u žalbi traže da i Šljivančanin bude proglašen krivim za pomaganje ubistva. Kazne izrečene Šljivančaninu i Mrkšiću kancelarija Karle del Ponte ocenjuje kao "neprimereno" niske i traži da one budu povećane.

Sa druge strane, Mrkšićeva odbrana u žalbi navodi da je prvostepenom presudom pogrešno utvrđena njegova komandna odgovornost u zoni farme Ovčara u trenutku kada je zločin počinjen. Prema braniocima, tadašnji komandant Prve gardijske brigade JNA Mrkšić prethodno je tu zonu prepustio 80. motorizovanoj brigadi JNA.

Prema tvrdnjama branilaca, sudsko veće je pogrešilo i pri utvrđivanju uloge Mrkšića u evakuaciji zarobljenika iz vukovarske bolnice, kao i u postavljanju Miroljuba Vujovića na čelo lokalne Teritorijalne odbrane čiji su pripadnici počinili zlocin na Ovčari.

Branioci majora Šljivančanina u žalbi navode da, nasuprot nalazu u presudi, on na dan zločina nije bio na Ovčari i da stoga nije mogao biti proglašen krivim za pomaganje u mučenju zarobljenika.

Po žalbi, sudije su pogrešno, na osnovu nedovoljnih dokaza, zaključile da je Šljivančanin bio postavljen da komanduje evakuacijom zarobljenika.

Kavran: Žalba ne bi imala šanse

Portparol Tužilaštva Haškog suda Olga Kavran izjavila je da se Tužilaštvo nije žalilo na oslobođajuću presudu bivšem oficiru JNA Miroslavu Radići, pošto smatra da "žalba ne bi imala nikakve šanse" pred Apelacionim većem.

Kavran je hrvatskim medijima izjavila je da žalba protiv Radića nije podneta, jer je na osnovu dosadašnjih zaključaka, iznesenih u presudi raspravnog veća, i na osnovu dosadašnje sudske prakse Apelacionog veća, zaključeno kako žalba ne bi imala nikakve šanse.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.