Bez većeg poskupljenja struje

Izvor: RTS, 01.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez većeg poskupljenja struje

Za sada nisu planirana veća poskupljenja struje zbog niske platežne moći građana i da bi se olakšalo poslovanje preduzećima u uslovima krize, kaže ministar energetike Petar Škundrić.

Ministar energetike Petar Škundrić tvrdi da nisu planirani "oštri zahvati" u cenovnoj politici struje u narednom periodu u Srbiji.

"Neminovno je, međutim, da će posle izvesnog vremena doći do poskupljenja struje, da bi bio servisiran elektroeneregetski sektor, kako bi mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da funkcioniše naredne sezone", precizirao je Škundrić u izjavi agenciji Tanjug.

Prema njegovim rečima, cena struje u Srbiji je najniža u odnosu na sve zemlje u okruženju i EU, objasnivši to činjenicom da "se nije išlo na podizanje cena struje, jer je platežna moć građana niska" i zbog pomoći preduzećima da pod "boljim okolnostima" posluju makar u prvoj fazi svetske ekonomske krize.

Ukazujući da je "odlaganja poskupljenja" struje u vezi sa socijalnom problematikom, Škundrić je ocenio da bi ona "morala da se preseli" iz sfere energetike i da se podigne vrednost elektroenergetike, kao najvećeg nacionalnog dobra, čija će vrednost rasti uporedo sa postepenim podizanjem cene struje.

"Mislim da ne treba da uđemo u privatizaciju i restrukturiranje energetskog sektora na način kako se to radilo u drugim oblastima. Moramo da sačuvamo većinski paket akcija u sektoru energetike, posebno elektroenergetike, a trebalo bi da uđemo u delimično restruktuiranje onda kada bude najveća vrednost našeg elektroenergetskog sektora", ocenio je ministar.

Škundrić smatra da građani mogu da budu zadovoljni cenama naftnih derivata, ukazujući da će njihovo poskupljenje, zbog primene Zakona o akcizama, omogućiti državi da obezbedi funkcije od posebnog interesa za većinu građana, koje se tiču socijalne politike, besplatnog školstva, zdravstvene zaštite i oblast kulture.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.