Bez taksi za stare zanate?

Izvor: RTS, 16.Jan.2011, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez taksi za stare zanate?

Sertifikovane preduzetnike u oblasti starih i umetničkih zanata treba osloboditi obaveze plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, predlog je Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uputilo je predlog svim opštinama i gradovima Srbije da sertifikovane preduzetnike u oblasti starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti oslobode obaveze plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na poslovnom prostoru.

Ministarstvo ekonomije je do sada izdalo 208 sertifikata preduzetnicima koji se bave specifičnim zanatima i poslovima.

"Imajući u vidu da je reč o malom broju ljudi, smatramo da lokalne samouprave treba da imaju u vidu pozitivne efekte ovako predložene podsticajne mere", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ta mera ne bi umanjila izvorne prihode lokalnih samouprava, već bi stvorila dodatne povoljne uslove za opstanak i razvoj starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, smatra Ministarstvo.

Doprinoseći razvoju ovih specifičnih zanata i poslova, utiče se na otvaranje novih radnih mesta, razvoj turističke ponude opština i gradova.

Takođe, stvara se prepoznatljivi brend izrađen od domaćih sirovina i pozitivan uticaj na regionalni razvoj Srbije.

Ministarstvo upozorava da je uočeno da su u pojedinim opštinama i gradovima iste takse neprimereno visoke i nesrazmerne ekonomskoj moći privrednog subjekta.

Takse su visoke posebno za kategoriju preduzetnika koji se bave starim i umetničkim zanatima i poslovima domaće radinosti.

Čest je slučaj i da susedne opštine, odnosno opštine sa sličnim privrednim i ekonomskim pokazateljima, propisuju veoma različite visine lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.