Izvor: B92, 24.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez svedočenja srpskih zarobljenika

Zagreb -- Nijedan od trojice predviđenih svedoka zarobljenih u akciji Medački džep nisu došli da svedoče na suđenju u Zagrebu.

Zarobljeni pripadnici bivših srpskih vojnih snaga nisu se pojavili na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, optuženima za ratne zločine tokom te akcije.

Policija je na današnjoj raspravi sudu prenela informaciju da nije uspela da pronađe adrese Đure Dmitrovića i Nikole Bulja, dok treći svedok, Vladimir Divjak, živi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Norveškoj i sudu je uputio pismeno obaveštenje da ne želi da svedoči, jer ima zabranu ulaska u Hrvatsku.

Reč je o trojici bivših pripadnika srpskih vojnih snaga koje su zvanične hrvatske vlasti smatrale paravojnima, a koji su bili zarobljeni u akciji Medački džep u septembru 1993. godine.

Sva trojica su, zajedno sa još sedmoricom optuženih, u oktobru 1993. godine na tadašnjem Vojnom sudu u Karlovcu osuđeni na 15 godina zatvora.

Sudsko veće Županijskog suda u Zagrebu, koje vodi sudski postupak protiv Ademija i Norca, potvrdilo je danas da će pokušati da pronađe adrese dvojice nedostupnih svedoka, a Divjaka će ispitati putem video veze, odnosno instituta međunarodne pravne pomoći.

Tužilaštvo je na današnjoj raspravi zatražilo da se pročita Divjakova izjava data u istrazi, ali odbrana se tome usprotivila, rekavši da se svedočenje može dogovoriti s norveškim pravosuđem.

Bulj i Divjak su tokom istrage dali izjave u kojima su opisali mučenje kojem su ih podvrgnuli pripadnici Hrvatske vojske ili Vojne policije, nakon što su se predali na području Medačkog džepa.

Bulj je tada ispričao da su ga vešali za ruke, udarali bičem po leđima i prosipali mu sol po krvavim ranama, a Divjak je rekao da su pripadnici Vojne policije na njegovu grupu posle predaje bacili nekoliko ručnih bombi i da su preživele kasnije tukli kundacima i štapovima, a jednom su zarobljeniku slomili kičmu.

Predsednik sudskog veća Marin Mrčela najavio je da će ispitivanje 28 zaštićenih svedoka početi 22. oktobra.

U procesu protiv Ademija i Norca, prvom kojega je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda, obojica se po komandnoj odgovornosti terete za zločine nad civilima srpske nacionalnosti tokom i nakon akcije Medački džep, koja je sprovedena u septembru 1993. godine, kao i za preterano i neselektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.