Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez pritvora za Glavaša

Zagreb -- Ponovo odbijena žalba hrvatskog tužilaštva, koje je u poslednje dve nedelje u dva navrata tražilo pritvor za Branimira Glavaša.

Državno tužilaštvo je u zahtevu za pritvor konstatovalo da Glavaš svojim istupima u javnosti utiče na svedoke u istrazi koja je protiv njega pokrenuta zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine. Zahtev je odbilo Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu.

"Žalba Državnog tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbijena je kao neosnovana, te je potvrđeno rešenje istražnog sudije Zdenka Posavca koje postaje pravosnažno", potvrdio je agenciji Hina istražni sudija Županijskog suda Ratko Ščekić.

Sudija Posavec je prošle nedelje odbio i drugi, ponovljeni zahtev Državnog tužilaštva za pritvaranje Glavaša, ocenjujući da ni novi dokazi koje je dostavilo tužilaštvo ne upućuju na to da Glavaš utiče na svedoke i tako ometa istragu.

Prvi zahtev za pritvor Glavaša Državno tužilaštvo je uputilo sredinom jula, tereteći ga da utiče na svedoke u istrazi, ali je taj zahtev, kao i žalba tužilaštva na odluku sudije, odbijen.

Županijski sud u Zagrebu pokrenuo je pre nekoliko nedelja istražni postupak protiv Branimira Glavaša, koji se tereti da je tokom 1991. godine kao komandant obrane grada Osijeka naredio likvidacije nekoliko civila srpske nacionalnosti.

Zbog istražnog postupka je Glavašu, inače nezavisnom poslaniku u Saboru, u junu ukinut poslanički imunitet, a sam Glavaš je čitav postupak ocenio kao politički progon za koji tvri da su ga pokrenule njegove nekadašnje stranačke kolege iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koju je napustio početkom prošle godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.