Bez preispitivanja presude škorpionima

Izvor: RTS, 24.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez preispitivanja presude "škorpionima"

Vrhovni sud Srbije odbio kao neosnovane zahteve branilaca pripadnika "škorpiona" Slobodana Medića i Branislava Medića za ispitivanje zakonitosti pravosnažnih presuda. Presudom su osuđeni na po 20 godina za ubistvo petorice srebreničkih muslimana u Trnovu.

Veće za ratne zločine Vrhovnog suda Srbije odbilo je, kao neosnovane, zahteve branilaca osuđenih Slobodana Medića i Branislava Medića za ispitivanje zakonitosti pravnosnažnih presuda Okružnog suda u Beogradu i Vrhovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suda.

Pravosnažnim presudama, dvojica  pripadnika paravojne formacije "škorpioni" osuđeni su na po 20 godina za ubistvo petorice srebreničkih muslimana u Trnovu, 1995. godine.

Vrhovni sud Srbije je ocenio da u presudama nisu učinjene povrede zakona, na koje se ukazuje u zahtevima branilaca Slobodana Medića i Branislava Medića, navedeno je u saopštenju.

Branioci dvojice osuđenih su tražili ispitivanje zakonitosti pravosnažnih presuda Okružnog suda u Beogradu i Vrhovnog suda Srbije.

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je četvoricu pripadnika "škorpiona" na ukupno 58 godina zatvora za ovaj ratni zločin.

Slobodan Medić i Branislav Medić osuđeni su na po 20 godina, Pera Petrašević na 13, Aleksandar Medić na pet godina, dok je Aleksandar Vukov oslobođen optužbe.

Vrhovni sud je maja prošle godine, odlučujući o žalbama na prvostepenu presudu, odbio kao neosnovanu žalbu branioca Slobodana Medića i potvrdio kaznu od 20 godina, dok je uvažio žalbu branilaca Branislava Medića i smanjio mu kaznu na 15 godina zatvora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.