Izvor: B92, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez pregovora ako otimaju Kosovo"

Kragujevac -- Tomislav Nikolić poručio u Kragujevcu da neće više biti pregovora sa EU ako Zapad ostane pri tome da Srbiji otme Kosovo.

Predsednički kandidat Srpske radikalne stranke je večeras na predizbornom skupu u sali kragujevačkog sportskog centra "Jezero", kojem je prisustvovalo oko 5.000 ljudi, istakao da SRS nikada neće pristati na nezavisnost Kosova i dodao da na vlasti ne može biti niko ko na to pristaje.

"Nemam nameru da vas prevarim. U Ustavu Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piše da je Kosovo sastavni deo Srbije i šta ja tu imam da izmišljam kada ste vi tako odlučili na referendumu", kazao je Nikolić i dodao da se može dogoditi da "sila proglasi nezavisnost Kosova" ali da tada počinje borba.

"Mi nećemo ratovati. Niti možemo niti hoćemo", rekao je Nikolić i istakao da srpska deca neće ratovati ni u stranim zemljama u misija u Avganistanu ili Iraku jer za to nema potrebe.

Prema njegovim rečima, sledi sednica Skupštine Srbije posvećena Kosovu na kojoj će svaki političar reći šta planira da uradi u slučaju proglašenja nezavisnosti nakon čega će građani odlučiti za koga da glasaju.

"Kosovo i Metohija neka budu zavet svakog građanina Srbije", istakao je Nikolić i dodao da će poruka onim zemljama koje eventualno priznaju nezavisnost pokrajine: "Sa vama samo na odstojanju. Vi ste nam izvadili srce".

On je naglasio da hoće da bude predsednik koji će smeti da izađe pred građane u svako doba i da građanima neće da obećava ono što ne može da ispuni.

"Mnogo puta smo izlazili na izbore, ali ovo je odlučna borba, 20. januara će se odrzati odlučna bitka i vi ćete odlučiti o sudbini Srbije", poručio je predsednički kandidat SRS-a biračima sa skupa u Kragujevcu.

On je istakao i da je predizbornu kampanju počeo iz dubine srpske zemlje, iz borskih rudnika kako bi pokazao za koga se bori i dodao da

se bori za najsirmašnije i najugroženije, za decu koja nemaju pare da se školuju i penzionere koji nemaju para da se leče.

"Ja nikoga ne mrzim. Voleo bih da ujedinim Srbiju ne da je razdvajam", kazao je Nikolić.

Na skupu su govorili funkcioneri SRS-a Aleksandar Vučić, Nataša Jovanović, Dragan Todorović, Jorgovanka Tabaković i Miroslav Mirčić, kao i predsednik Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelević, predsednik opštine Svilajnac Dobrivoje Budimirović Bidža i pisac Brana Crnčević koji su pozvali građane da glasaju za Tomislava Nikolića.

Svi govornici su oko vrata imali beli šal na kojem je bio ispisan slogan pod kojim će SRS voditi kampanju: "Nikolić: Svim srcem za predsednika".

Nikolić je na binu izašao sa pobednicom ovogodišnje Evrovizije Marijom Šerifović, koja je otpevala pobedničku pesmu "Molitva", a devojčica Sofija Mićić otpevala je pesmu "Tamo daleko".

Na skupu u hali "Jezero" pročitana je i poruka podrške predsednika SRS-a Vojislava Šešelja koji se nalazi u pritvoru Haškog tribunala, koji je naveo da Srbija ima prijatelje u svetu i da je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin "moćan zaštitnik i veliki prijatelj Srbije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.