Bez predvidljivih uslova poslovanja

Izvor: RTS, 13.Dec.2010, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez predvidljivih uslova poslovanja

Srbiji potrebni predividljivi uslovi poslovanja kao preduslov za stabilan sistem u kome poslodavci mogu da planiraju svoje poslove na period od minimum pet godina, rekao predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da su predividljivi uslovi poslovanja osnovni preduslov za stabilan okvir u kome poslodavci i privredni subjekti mogu da planiraju svoje poslove na period od minimum pet godina.

Na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da li će u prvom kvartalu sledeće godine vrednost evra dostići 120 dinara, Bugarin je odgovorio da to ne bi mogao da potvrdi sa velikom verovatnoćom, ali da bi to, ako bi se dogodilo, značilo problem po sveukupnu srpsku privredu.

"U Srbiji faktički postoji takozvani dvovalutni sistem i plivajući kurs dinara", rekao je Bugarin u Dnevniku RTS-a, navodeći da je za privredu pogubna nemogućnost predvidljivog okvira dinara.

Bugarin je objasnio da bi se, u tom slučaju, poslovanje planiralo sa negativnim kalkulacijama i onda bi se dogodilo ono što se dešavalo u prethodnom periodu - da nema investicija, ni razvoja, da je ukupan obim proizvodnje manji i da je veći nivo nezaposlenosti.

Kriza odnela i plan

Predsednik PKS smatra da je Srbija, u periodu krize, propustila šansu da redefiniše strategiju privrednog rasta razvoja, koja se sve vreme zasnivala na povećanoj potrošnji, umesto da se zasnivala na povećanju rasta industrije i povećanju rasta proizvodnje namenjene izvozu.

Prema njegovim rečima, u toku prošle i ove godine nije urađena giljotina i sveukupna reforma propisa, niti su smanjeni administrativni troškovi poslovanja.

"Očekivana poreska reforma mora biti mnogo stimulativnija za sve privredne subjekte i veći nivo izloženosti banaka prema privrednim subjektima", rekao je Bugarin.

Predsednik Privredne komore rekao je da je model rasta koji je Vlada Srbije definisala od 2011. do 2020. za neke nerealan, jer se u reindustrijalizaciju, u povećanje industrijske proizvodnje planira uložiti jedan odsto BDP-a i da je u tom delu nesrazmerna sa rastom industrijske proizvodnje od 6,9 odsto.

Ove godine BDP će imati rast između 1,6 i 1,8 odsto, ali je nedovoljan i neujednačen, rekao je Bugarin, navodeći da udeo industrijske proizvodnje, u ukupnom BDP-u srpske privrede, sada iznosi 17, 4 odsto.

Prema njegovim rečima, za sledeću godinu potreban je novi koncept redefinisanja strategije koji ima za cilj povećanje proizvodnje i investicija u proizvodnji, a koji se ne bi zasnivao na potrošnji.

Bugarin je naveo da su ove godine strane direktne investicije iznosile oko 595 miliona dolara, što je nedovoljno i da je za nove grinfild investicije potrebno da ono što se zacrta i uradi, da bi u to poverovali domaći i inostrani partneri koji planiraju da ulože u Srbiju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

O tapetama, a ni temelja nema

Izvor: RTV Pink, 13.Dec.2010

Bugarin: Potrebni predvidljivi uslovi poslovanja . . . Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je jutros da su predividljivi uslovi poslovanja osnovni preduslov za stabilan okvir u kome poslodavci i privredni subjekti mogu da planiraju svoje poslove na period od minimum pet godina.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.