Bez participacije za socijalno najugroženije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez participacije za socijalno najugroženije

BEOGRAD - Građani čiji su mesečni prihodi manji od republičke minimalne zarade imaju pravo na oslobađanje plaćanja učešća u troškovima lečenja i participaciji za lekove, a ovo pravo u 2008. godini, prema podacima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) iskoristilo je 362.712 građana Srbije.

Najveći broj zahteva odobren je u Nišu - 33.900, zatim u Beogradu 29.692, Čačku 24.013, Kruševcu 22.899 i Kragujevcu 22.033.

RZZO je pravilnikom o sadržaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji za 2009. godinu ovo pravo proširio na veći broj osiguranika.

Osim građana čija primanja ne prelaze iznos minimalne mesečne zarade u Republici, pravo na oslobađanje od plaćanja participacije imaju i osiguranici i članovi njihovih porodica "ako ukupni mesečni prihod po članu porodice ne prelazi neto minimalnu zaradu u Republici koja iznosi 13.920,00 dinara", navedeno je u pravilniku.

Plaćanja participacije oslobođeni su i ratni vojni invalidi, civilni invalidi rata, slepa lica i trajno nepokretna lica, osobe koja ostvaruju novčanu naknadu za tuđu pomoć i negu drugog lica, kao i dobrovoljni davaoci krvi.

Ovo pravo omogućeno je i građanima koji pripadaju drugim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva - odnosno osobe koje nisu u mogućnosti da plaćaju zdravstveno osiguranje, već je ono finansirano iz budžeta Republike Srbije - nezaposlena lica, izbegla, raseljena i prognana lica, lica starija od 65 godina života bez ostvarenog prava na penziju, kao i pripadnici romske nacionalne manjine.

Da bi građani i ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu bez plaćanja participacije neophodno je da u svojoj filijali RZZO preuzmu, popune i podnesu određeni obrazac i druga potrebna dokumenta.

Ukoliko se utvrdi da su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava, filijala građanima izdaje potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u punom iznosu na teret sredstava zdravstvenog osiguranja na (UP-2) koja važi do kraja godine. Osiguranici su dužni da potvrdu ponesu prilikom lekarskih intervencija, pregleda ili nabavke lekova, jer samo uz taj dokument mogu iskoristiti svoje pravo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.