Izvor: B92, 28.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez oslobađajuće presude za Ovčaru

Hag -- Sudsko veće predsedavajućeg Kevina Parkera, odlučilo je da nema osnova za donošenje oslobađajuce presude za vukovarsku trojku.

Po Statutu Tribunala, na "poluvremenu suđenja" posle izvođenja dokaza optužbe, sudsko veće po pravilu 98 bis ocenjuje argumente i tužilaštva i odbrane, i odlučuje da li će doneti oslobađajuću presudu po svim, ili samo nekim tačkama optužnice.

Odbrana trojice nekadašnjih oficira JNA Mrkšića, Sljivančanina i Radića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na današnjoj raspravi tvrdila je da tuzilastvo nije pruzilo dovoljno osnova za osudu. Pukovnik Mile Mrkšić, major Veselin Šljivančanin i kapetan Miroslav Radić terete se i po individualnoj i po komandnoj odgovornosti i za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, prema optužnici, završen zlostavljanjem i ubistvom oko 260 ljudi na Ovčari, kod Vukovara u novembru 1991. godina.

Na raspravi se nije pojavio Mrkšićev branilac Miroslav Vasić zbog bolesti. Za sada nije poznato da li će advokat Vasic biti u stanju da posle letnje pauze nastavi da radi na ovom slučaju, kao ni da li će odbrana evenutalno tražiti odlaganje suđenja. Po sadašnjem rasporedu, početak izvođenja njihovih dokaza zakazan je za 14. avgust.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.