Bez odlaganja Konferencije o pristupanju Hrvatske EU

Izvor: RTS, 02.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez odlaganja Konferencije o pristupanju Hrvatske EU

Odbačen predlog Slovenije da se odloži Konferencija o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, koja je bila zakazana za 27. mart. Slovenija i Hrvatska moraće hitno da donesu političke odluke neophodne u rešavanju spora oko granice, saopštila je Evropska komisija u odgovoru na slovenački predlog.

Evropska komisija odbacila je predlog Slovenije da se odloži Konferencija o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, koja je bila zakazana za 27. mart.

Slovenački premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Borut Pahor istakao je sinoć da Slovenija predlaže odlaganje konferencije za april ili maj jer će, kako je objasnio, to dati više vremena Sloveniji, Hrvatskoj i Evropskoj komisiji da sagledaju da li je moguća promena okolnosti koje su navele Sloveniju da blokira razgovore Zagreba o članstvu u EU.

Slovenija i Hrvatska će morati hitno da donesu političke odluke neophodne da se što pre napravi pomak u bilateralnom sporu oko granice, saopštila je Evropska komisija u odgovoru na slovenački predlog.

Portparol EK Amadeu Altafaj Tardio rekao je da nikako ne može da se složi sa stavom Slovenije da sporazum o posredovanju u hrvatsko-slovenačkom sporu ne može da bude postignut do početka Konferencije o pristupanju - 27. marta.

Evropska komisija je i dalje spremna da obema stranama pomogne u pronalaženju rešenja, ali dve strane, takođe, moraju da usvoje političke odluke neophodne da se što pre učini napredak.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren istakao je ranije da očekuje od obe strane da najkasnije u prvoj sedmici marta daju jasan odgovor na predlog EK da se granični spor Slovenije i Hrvatske rešava posredovanjem.

Sastanak hrvatskog državnog vrha

Hrvatski državni vrh dogovorio se danas da odluku o tome da li Zagreb pristaje na posredovanje Evropske komisije u sporu sa Slovenijom odloži za nedelju dana, do idućeg ponedeljka.

Premijer Ivo Sanader, predsednik države Stjepan Mesić i predsednik Sabora Luka Bebić sastali su se danas sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i nacionalnih manjina kako bi uskladili stavove u aktuelnom sporu sa susednom Slovenijom.

Sanader je posle sastanka objasnio da je odlučeno da se formira radna grupa koja bi do sledećeg ponedeljka trebalo da pripremi pisani izveštaj Evropskoj komisiji o tome da li Hrvatska prihvata posredništvo treće strane u sporu sa Slovenijom, što je pre nekoliko nedelja predložila EU.

Spor je nastao pošto je Ljubljana zbog nerešenog graničnog pitanja sa Hrvatskom u decembru prošle godine blokirala 11 pregovaračkih poglavlja u procesu pregovora za članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji.

Prema predlogu Evropske komisije, o kojem se danas raspravljalo, sporno granično pitanje sa Slovenijom rešavalo bi se medijacijom, odnosno kroz posebnu tročlanu radnu grupu koji bi vodio Marti Ahtisari.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.