Bez nuklearne energije nemoguće ostvariti ciljeve održivog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2019, 05:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez nuklearne energije nemoguće ostvariti ciljeve održivog

Nijedan od ciljeva održivog razvoja UN - svet bez siromaštva, bez gladi, čista voda, dobro obrazovanje ili zdravstvena zaštita - ne može biti postignut bez korišćenja nuklearne energije, poručili su danas učesnici panela na konferenciji Atomekspo u Sočiju.

Ističu da je nuklearna energija koja se koristi u mirnodopske svrhe čista, zelena energija, koja omogućava održiv rast i ekonomski razvoj, te zato sve više zemalja u svetu radi na njenom razvijanju.

Generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktor Rosatoma, ruske korporacije za atomsku energiju, Aleksej Lihačov istakao je da je najveći izazov današnje generacije smanjenje emisije ugljen-dioksida i da bi korišćenje nuklearne energije u velikoj meri smanjilo taj problem.

Navodeći da šume neutralizuju 2,5 miliona tona emisije ugljendioksida, Lihačev kaže da bi se većim korišćenjem nuklearne energije u proizvodnji energije emisija CO2 smanjila za oko dva miliona tona.

Direktor Rosatoma je istakao da ta korporacija razvija nove tehnologije i čini nuklearnu energiju "još više prijateljski nastrojenom prema životnoj sredini".

"Fokusirani smo na recikliranje uranijuma, što znači da ista količina uranijuma može biti korišćena više puta u reaktorima", rekao je Lihačov.

Na panelu "Nuklearna energija za bolji život" govorio je i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je rekao da je Srbija šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina imala razvijenu industriju, ali da je SFRJ 1989. godine, pod pritiskom zapadnih zemalja, zaustavila sve državne procese vezane za korišćenje nuklearne energije i razvoj nuklearnih tehnologija.

„Ugasile su se katedre na fakultetima, prekinula istraživanja, zapustili naši istraživački reaktori", rekao je Popović.

On je istakao da je Srbija odlučila da obnovi nuklearnu tehnologiju zbog čega su sa Rosatomom potpisani sporazumi koji su otvorili priliku da Srbija obnovi kadrovsku i tehnološku bazu u oblasti nuklearnih tehnologija uz „najboljeg partnera u svetu".

Istakao je da je odlučeno da se napravi istraživački centar, kao i da će biti otvoreni novi programi za nuklearna istraživanja na fakultetima.

Direktor Agencije za nuklearnu energiju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Vilijam Magvud istakao je da nije moguće ostvariti nijedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija bez korišćenja pouzdane energije i da je nuklearna energija veliki deo odgovora.

"Ako nemamo čistu, pouzdanu energiju, nećemo uspeti da se izborimo ni sa klimatskim promenama", istakao je Magvud.

On je rekao da je pravo vreme za sve države na svetu da se okrenu od ideoloških i političkih ideja, kad je reč o korišćenju nuklearne energije, i da donesu konačne odluke o tome u šta će investirati.

"Najvažniji cilj za svaku zemlju, kad je reč o energiji, jeste da svetla moraju da ostanu uključena. Koliko god nam planeta bila zagađene, ne verujem da bi iko pristao da nemamo električnu energiju", rekao je Magvud.

Zamenik direktora Generalnog direktorata Evropske komisije Gerasimos Tomas rekao je da je plan EU da do 2030. godine smanji emisiju gasova za 40 do 45 odsto i da nuklearna energija može mnogo da pomogne.

"Računamo na razvoj tehnologije i u drugim oblastima, ali u svim scenarijima o kojima se govori, Evropa kao celina traži da nuklearna energija pokrije značajan deo energije", rekao je Tomas.

On je istakao da su u korišćenju nuklearne energije značajni i ekonomski pokazatelji, dodajući da je nuklearna energija jedina čista energija koja nije smanjila troškove proizvodnje u poslednjim godinama.

Navodeći da polovina zemalja EU poseduje tehnologiju za nuklearnu energiju, dodao je i da EU ima jasan zakonodavni okvir za njeno korišćenje, kako bi bila izuzetno pouzdana i bezbedna.

U Sočiju se održava dvodnevna međunarodna konferencija "Atomekspo", jedan od najvažnijih događaja u svetskoj nuklearnoj industriji, kojoj prisustvuju predstavnici 74 države i oko 3.500 učesnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ČUDA TEHNOLOGIJE U SOČIJU: Nuklearka na ledolomcu, robot koji igra i kosmičke cipele (FOTO/VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 15.Apr.2019

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisaće dva memoranduma sa “Rosatomom” o pripremi javnosti kao i obuci kadrova zakorišćenje nuklearne energije u mirne svrhe Od specijalnog izveštača iz Sočija MEđUNARODNA konferencija “AtomEkspo” o upotrebi...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.