Bez noževa se ne može

Izvor: Politika, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez noževa se ne može

Bilo da su kuhinjski, džepni, lovački, bilo da služe za neku drugu namenu, noževi su nezamenljivi u svakodnevnim poslovima. Ako ih dobro čuvate i održavate, bolje će vam služiti i duže trajati.
Veoma je važno da sečivo bude dobro naoštreno. Ne treba se plašiti posekotina: lakše ćete se poseći tupim nego oštrim nožem - kad je oštrica tupa, treba uložiti više snage, pa sečivo lako sklizne u neočekivanom pravcu.

Da bi nož duže ostao oštar, treba ga pravilno čuvati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako se sečivo ne bi iskrivilo. Izlaganje direktnom sunčevom zračenju i visokoj temperaturi učiniće da brže otupi, dok drška, pogotovo ako je drvena, može da se razlepi, isuši i olabavi. Podloga za sečenje treba da bude drvena ili plastična. Ako je metalna ili keramička, nož može lako da otupi.

Vrh oštrice je najosetljiviji deo noža koji najčešće strada zbog neprikladne upotrebe. Uprkos tome što vam je gotovo uvek pri ruci, nož ne treba upotrebljavati umesto dleta, odvijača ili otvarača za konzerve, a njegovu dršku umesto čekića. Bolje je potražiti odgovarajući alat nego uništiti dobar nož.

Većina oštrica danas se pravi od nerđajućeg čelika. Međutim, to ne znači da uopšte ne mogu da zarđaju, već samo da su otpornije na koroziju nego obični metal. Što je čelik bolje obrađen i finije ispoliran, to će biti otporniji na rđu. Promena boje oštrice obično je prvi znak oksidacije. Tačkice rđe lako se mogu skinuti ako ih istrljate krpicom umočenom u ulje, pa oštricu operete i osušite krpom.

Nož treba oprati odmah posle upotrebe i nikada ga ne treba ostavljati duže vreme u vodi. Ako je drška drvena, tada može da istruli. Nož se pere ručno, blagim deterdžentom. Nikada ga ne ostavljajte da se sam osuši, već ga što pre obrišite suvom krpom. Posebno je važno dobro isprati nož ako je oštrica došla u dodir sa solju ili limunom, koji nagrizaju metal.

Ako nož nećete upotrebljavati duže vreme, posle čišćenja premažite oštricu uljem, izglancajte je, a dršku zaštitite. Umotajte nož u čistu hartiju, zapakujte ga u plastičnu kesu i odložite u vodoravnom položaju. Ukoliko sečivo ima i kožne korice, nikada ne ostavljajte nož u njima, pošto koža privlači vlagu i čelik može da zarđa. Korice uvijte u drugi list čiste hartije i spakujte pored noža. Pre ponovne upotrebe, pogotovo ako nož koristite za sečenje hrane, potrebno je da ga dezinfikujete: prebrišite ga krpicom umočenom u alkohol ili operite vrućom vodom i deterdžentom, pa dobro isperite.

Džepne nožiće i sve noževe sa preklopnim mehanizmom uvek treba dobro očistiti posle upotrebe, pošto često dolaze u dodir sa zemljom i prljavštinom. Ako nemate vodu i deterdžent pri ruci, oštricu možete očistiti i acetonom, alkoholom ili razređivačem. Nemojte koristiti proizvode na bazi hlora, pošto ova hemikalija ubrzava oksidaciju metala. Mehanizam i sve spojeve ovih vrsta noževa potrebno je redovno podmazivati kako ne bi zarđao. Dovoljno je nakapati nekoliko kapi ulja, a zatim pokretati mehanizam kako bi se "razradio".

D. D.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.