Izvor: B92, 20.Jul.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez licence ostalo pet agencija

Beograd -- Turističkoj inspekciji u 2009. stiglo 90 prijava građana protiv agencija, pet agencija je izgubilo dozvolu za rad, a postupak je u toku protiv dve, piše Danas.

"Više od polovine prijava bilo je opravdano (48), dok su u 14 slučajeva, posle posredovanja turističkog inspektora, agencije vratile putnicima više od 260.000 dinara za ugovorene i plaćene, a neizvršene ili nepotpuno izvršene usluge", kaže načelnica odeljenja u sektoru za turizam Ministarstva ekonomije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Brankica Bajat.

Prema njenim rečima, prošle godine podnete su 434 prijave, a sedam agencija je izgubilo licencu, ali je u ovoj godini broj žalbi manji nego u istom periodu prošle i ta tendencija opadanja broja prijava traje poslednje dve godine.

"Pokazalo se da su putnici sve bolje informisani i upućeni u svoja prava i način njihove zaštite, ali i da su agencije sve bolje organizovane i preciznije u pravljenju opštih uslova putovanja”, kaže Bajatova.

Ona napominje da su turisti najčešće nezadovoljni komforom, koji je obično manji nego što je navedeno, često se žale na to da nema klime, mini bara, ali i da oprema sobe nije odgovarajućeg standarda, da smeštajni objekti nemaju programom utvrđene sadržaje i da je udaljenost od plaže mnogo veća nego što je rečeno.

Pored oduzimanja licence, protiv agencije može da se pokrene i prekršajni postupak po zahtevu turističkog inspektora.

Ovakvi sporovi vode se kod nadležnih sudija za prekršaje, a Zakon o turizmu propisuje da je jedan od osnovnih uslova da agencija dobije licencu taj da joj licenca u upravnom postupku već ranije nije oduzeta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez licence ostalo pet agencija

Izvor: Danas, 19.Jul.2009, 21:00

Na adresu turističke inspekcije u prvih šest meseci ove godine stiglo je 90 prijava građana protiv agencija, pet je u prvoj polovini 2009. ostalo bez dozvole za rad, a Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja pokrenulo je postupak za oduzimanje licenci još dvema turističkim agencijama, rečeno...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.