Izvor: B92, 25.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez kompletnih podataka o kampanji

Beograd -- Političke stranke ne žele da otkriju poreklo novca utrošenog u kampanji za predsedničke izbore, piše "Danas".

U kampanji za predsedničke izbore u Srbiji početkom ove godine svih devet političkih partija koje su imale kandidate potrošile su mnogo više novca nego što su dobile iz budžeta, ali i dalje ne žele da otkriju odakle su dobile ta sredstva.

Revizorska kuća Revizit, koju je RIK angažovala da proveri izveštaje o finansiranju kampanje za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedničke izbore, zaključila je da nije ovlašćena da sprovede pravu reviziju jer u slučaju svih predlagača kandidata "nije reč o reviziji, već o proveri iskazanih podataka".

Prema Zakonu o finansiranju stranaka, svi predlagači su iz budžeta dobili po 9.370.363 dinara, dok je predlagač pobednika na izborima, Demokratska stranka, za pokrivanje troškova kampanje dobila oko 337 miliona.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, rekao je da revizori nisu mogli da sprovedu pravu reviziju zbog manjkavosti Zakona o finansiranju političkih partija.

Nenadić podseća da Državna revizorska institucija ima široka ovlašćenja, pa bi mogla da proveri mnogo više podataka nego RIK ili Odbor za finansije, ali ta institucija još nema adekvatne uslove za rad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.