Izvor: B92, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez izručenja "tuzlanske trojke"

Sarajevo -- Trojica Tuzlaka saslušana u Sudu BiH a zatim puštena, jer državljani BiH ne mogu biti izručeni drugoj državi.

Juče su u Tuzli uhapšeni Selim Bešlagić, Budimir Nikolić i Enver Delibegović, na osnovu Interpolove poternice koju je inicirao Okružni sud u Beogradu, a na osnovu sumnje da su počinili krivično delo korišćenja zabranjenih sredstava ratovanja u procesu poznatom kao "tuzlanska kolona".

U napadu pripadnika Teritorijalne odbrane Tuzla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na konvoj JNA, tokom povlačenja iz Tuzle 15. maja 1992, ubijeni su pripadnici JNA koji su se nalazili u konvoju. Slučaj istražuju Tužilaštvo BiH i sud u Beogradu.

Prema rečima predsednice Suda BiH Medžide Kreso, proces protiv "tuzlanske trojke" otvara niz pitanja o pravnoj bezbednosti državljana BiH protiv kojih su otvoreni postupci u susednim državama.

Kreso je za "Dnevni avaz" kazala da nema informaciju o tome koliko je istraga u susednim državama otvoreno protiv državljana BiH, jer se taj proces odvija bez komunikacije ili koordinacije s institucijama BiH.

"Dešava se i to da se, po zahtevu organa drugih država koje postupaju u istragama, bez znanja institucija BiH izdaju međunarodne poternice na osnovu kojih građani BiH mogu biti lišeni slobode u toku službene ili privatne posete drugoj zemlji", izjavila je Kreso.

Ona smatra da je neprihvatljivo nekoordinisano vođenje istraga izvan zemlje u kojoj su počinjeni zločini, kao i dupliranje krivičnih istraga bez znanja nadležnih institucija BiH.

Apelovala je na nadležne institucije država regiona i međunarodne organizacije koje prate procesuiranje predmeta ratnih zločina, da preduzmu hitne korake da se taj problem reši.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.