Bez gasa nema Toze Markovića

Izvor: RTS, 19.Nov.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez gasa nema "Toze Markovića"

Radnici kikindske Industrije građevinskih mašina "Toza Marković" već pet dana čuvaju merno-regulacionu stanicu preko koje se njihova fabrika snabdeva gasom, jer zbog duga od skoro 18 miliona evra, radnici Srbija-gasa pokušavaju da ih isključe iz mreže.

Radnici fabrike za proizvodnju građevinskog materijala "Toza Marković" teškim mašinama i telima danonoćno čuvaju merno-regulacionu stanicu za gas, sprečavajući tako radnike Srbija-gasa da ih isključe iz mreže, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog duga od 18 miliona evra.  To bi, kažu, zapečatilo sudbinu nekada najvećeg proizvođača građevinskog materijala u Srbiji.

Radnik Milorad Francuski kaže da bi to bilo havarijsko isključenje gasa koje bi urušilo peći i one se više nikada ne bi mogle pokrenuti. Njegov kolega Novica Stojak dodaje da je ovo veoma teška situacija za radnike, jer sečenjem cevi oni automatski gube radna mesta.

"Znači 800 radnika ostaje bez posla", kaže Stojak. "A pošto svako ima još dva, tri člana porodice, to znači da bi ostalo nezbrinuto oko dve i po hiljade duša."

Menadžment beogradske firme ITH, većinskog vlasnika "Toze Markovića", podneo je u maju Privrednom sudu u Zrenjaninu zahtev za reorganizaciju preduzeća. Dosada nije održano nijedno ročište. Po nalogu tužilaštva kikindska policija proverava poslovanje kompanije.

Zoran Sredojev iz Nezavisnog sindikata "Toze Markovića", objašnjava da nema zastoja u proizvodnji i da se svakog dana iz fabrike iznese oko 25 vozila robe, što znači da svakog dana iz kompanije ode najmanje sto hiljada evra.

U rešavanje problema uključila se i lokalna samouprava. Predsednik opštine Kikinda Pavle Markov kaže da opština ima obavezu i odgovornost da animira javnost i da sve svoje kontakte iskoristi za rešavanje tog problema, kako bi se na neki način obezbedio kontinuitet rada fabrike.

Menadžment IGM "Toza Marković" već godinama ne komunicira sa novinarima i predstavnicima lokalne samouprave.

Bez obzira na to, najvažnija pitanja su: ko je dozvolio da dug za gas dostigne 18 miliona evra i ko je odlučio da se fabrici, na samo tri dana od zakazanog ročišta za reorganizaciju, isključi osnovni energent.

rts.kikinda@rts.rs

+381 230 439 745

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.