Bez evidencije nasilja u porodici

Izvor: B92, 04.Feb.2015, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez evidencije nasilja u porodici"

U Vojvodini ne postoji sistematizovana evidencija nasilja u porodici zbog čega se razmere nasilja procenjuju na osnovu nepotpunih podataka.

To je istakla načelnica u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo Biljana Delić.

Tako je u nekim sredinama broj slučajeva nasilja u porodici, kao i njegovih žrtava i do dvadeset-trideset puta veći od broja zvanično zabeleženih, rekla je ona u Zrenjaninu, na sastanku predstavnika zdravstvenih ustanova Srednjebanatskog okruga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Delić je dodala da nasilje u porodici mora da bude posmatrano kao pitanje javnog zdravlja, a ne kao lični problem onih koji su pretrpeli nasilje.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov kazala je da je praksa pokazala da zaposleni u zdravstvu imaju važnu ulogu u informisanju žrtava o tome kako da zatraže zaštitu, kao i u dokumentovanju ne samo zdravstvenih posledica nasilja, nego i osnovne činjenice da se ono dogodilo.

Direktor Doma zdravlja u Inđiji Vasa Petrović rekao je da bi žene koje se lekarima obrate zbog porodičnog nasilja, trebalo smatrati hitnim slučajevima.

Sastanak u Zrenajninu je deo kampanje za obaveštavanje zaposlenih u zdravstvu u vezi o njihovoj ulozi u sprečavanju nasilja prema ženama u porodici i u partnerskim odnosima koju sprovodi Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju u saradnji s Pokrajinskim zaštitnikom građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.