Bez dogovora vlasti u Zemunu

Izvor: RTS, 12.Jun.2009, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora vlasti u Zemunu

DS u Zemunu treba da bude opozicija i neće učestvovati u vlasti u toj opštini, rekao predsednik beogradskog odbora DS-a Dragan Đilas. Aleksandar Vučić ponudio SRS-u 30 odsto više vlasti ukoliko uđu u koaliciju sa SNS. Radikali odbili ponudu.

Pet dana posle održanih vanrednih lokalnih izbora nije izvesno ko će da formira vladajuću koaluciju u opštinama Zemun, Voždovac i Kosjerić.  Dok demokrate najavljuju da će biti opozicija u Zemunu, naprednjaci nude saradnju radikalima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji kategorično odbijaju Nikolićevu ponudu.

Predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da ta stranka u Zemunu treba da bude opozicija i da neće učestvovati u vlasti u toj opštini, niti će praviti koaliciju sa naprednjacima.

"Srpska napredna stranka je u Zemunu pobedila, možda rezultati zbog male izlaznosti nisu realni, ali su legitimni", rekao je Đilas prilikom obilaska radova na rekonstrukciji Savske ulice.

Prema Đilasovim rečima, naprednjaci imaju pravo da formiraju vlast u toj opštini, a koliciju su ponudili onima koji su im najbliži po idejama.

"DS neće odstupati od svojih ideja, zarad toga da bi na nekoj beogradskoj opštini formirala vlast", rekao je gradonačelnik Beograda.

U Beogradu je na vlasti "specifična koalicija", rekao je Đilas i dodao da ta koalicija dobro funkcioniše.

Dragan Đilas je ocenio da su pojedini koalicioni partneri na nivou republike, bez konsultacija, izašli u javnost sa svojim stavom. "Svako ko smatra da treba da izađe sa svojim stavom bez razgovora sa koalicionim partnerima, kandiduje sebe da na svakim sledećim izborima, izađe sam, bez Demokratske stranke".

SNS daje bolju ponudu radikalima

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da će Srpska radikalna stranka, ukoliko prihvati ponudu naprednjaka za koaliciju i konstituisanje vlasti u opštini Zemun, dobiti 30 odsto veće učešće u vlasti nego što je realno osvojila glasova.

"Uveren sam da će članstvo SRS izvršiti pritisak na, ne tako racionalno, rukovodstvo te stranke i prihvatiti našu ponudu", rekao je Vučić konferenciji za novinare.

"Ukoliko neko kaže da je to prevara, neka prihvati ponudu, pa neka onda govori o tome", rekao je Vučić, i dodao da je prioritet SNS-a da se vlast u Zemunu konstituiše u najskorije vreme.

Drugi čovek naprednjaka očekuje da će ta stranka pobediti na izborima u Gračanici i Goraždevcu, koji su raspisani za 16. avgust.

"Nadamo se značajnoj relativnoj većini, ili da budemo blizu apsolutnoj većini", dodao je Vučić.

Zamenik predsednika SNS-a je ponovio stav te stranke da su vanredni parlamentarni izbori najbolje i najjeftinije rešenje za Srbiju.

"Pozivam sve koji su na vlasti da shvate potrebe Srbije i da ih stave ispred stranačkih potreba", rekao je Vučić.

Radikali odbili ponudu SNS-a

Srpska radikalna stranka odbila je ponudu SNS-a za formiranje vlasti u Zemunu, jer, kako je saopštila, "ne shvata političku scenu kao pijacu i nikada nije tražila ono što joj ne pripada".

"Politika nije trgovina za SRS i mi na političke probleme ne gledamo očima brojki i očima procenata. Apsolutno nas ne zanima bilo koji procenat vlasti, niti u Zemunu, niti bilo kojoj drugoj opštini", rekao je Aleksandar Martinović.

Radikali ističu da ne treba Aleksandar Vučić nudi 30 odsto više vlasti. Umesto toga traže od Napredne stranke da vrati ono što "po Ustavu i zakonu pripada SRS-u".

Predsednik SPS-a Ivica Dačić tvrdi da razgovora o koalicijama još nije bilo, ali kaže i da je za socijaliste prihvatljiva eventualna koalicija DS-a i naprednjaka.

Dačić smatra da pitanje o budućim koalicijama treba najpre uputiti liderima dve stranke koje su osvojile najveći broj glasova na vanrednim izborima u opštinama Voždovac, Zemun i Kosjerić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Ne prihvati li ponudu, sudbina SRS kao SPO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2009

BEOGRAD - Srpska napredna stranka spremna je da ponudi Srpskoj radikalnoj stranci veće učešće u vlasti u Zemunu od onog koje podrazumevaju izborni rezultati, izjavio je danas zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić..."Uveren sam da će ponuda biti takva da ne mogu da je odbiju", rekao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Đilas: DS opozicija u Zemunu

Izvor: EMportal, 12.Jun.2009

Demokratska stranka neće odstupati od svojih ideja zarad toga da bi u nekoj beogradskoj opštini formirala vlast, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Nastavak na EMportal...

SRS neće moći da nas odbije

Izvor: Kurir, 13.Jun.2009, 06:37

BEOGRAD - Srpska napredna stranka spremna je da ponudi Srpskoj radikalnoj stranci veće učešće u vlasti u Zemunu od onog koje podrazumevaju izborni rezultati, izjavio je juče zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić. - Uveren sam da će ponuda biti takva da neće moći da je odbiju - rekao je Vučić...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.