Bez dogovora putara i AIK banke

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora putara i AIK banke

Dogovor o odlaganju naplate potraživanja predstavnika putara "Nibens grupe" sa AIK bankom nije postignut, rečeno je u Samostalnom sindikatu putara Srbije. Banakama dat novi rok do četvrtka da se usaglase sa načinu rešavanja problema.

Predstavnici putara "Nibens grupe" nisu postigli dogovor o odlaganju naplate potraživanja sa AIK bankom, koja je njihov najveći finansijski poverilac, rečeno je Tanjugu u Samostalnom sindikatu putara Srbije. Banakama je dat novi rok do >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << četvrtka da se uslaglase o načinu rešavanja problema tih preduzeća.

"Molili smo AIK banku da odloži za mesec dana naplatu potraživanja da bi radnici mogli da počnu da primaju plate i ponovo rade, ali je ta banka tražila od Puteva Srbije da garantuju da moraju da plate AIK banci taj novac, bez obzira da li će ga radnici Nibensa zaraditi u narednom periodu", rekla je predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović.

Vukanovićeva je dodala da generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak to nije hteo da potpiše i putari "Nibens grupe" su dali bankama rok da se do četvrtka u podne konačno usaglase o njihovoj sudbini.

Putari traže od AIK banke da se privremeno, na mesec dana, odloži naplata dugova iz sredstava koje "Nibens" grupa dobija za održavanje puteva, a na osnovu ugovora koji ima sa "Putevima Srbije".

Banke, kao najveći poverioci putara "Nibens grupe", potražuju između 110 i 130 miliona evra.

Na današnjem sastanku u Agenciji za privatizaciju su, prema rečima Vukanovićeve, prisustvovali direktor te agencije Vladislav Cvetković, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i predstavnici banaka.

Vlasnik "Nibens" grupe Milo Đurašković, koji je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, je prilikom zaduživanja kod AIK banke kao garanciju unapred založio novac koji "Nibens" grupa treba da dobija za održavanje puteva.

Vukanovićeva je precizirala da preduzeća koja su članovi "Nibensa" imaju potpisane ugovore sa "Putevima Srbije" za održavanje magistralnih i regionalnih puteva.

"Putevi Srbije" plaćaju svakog meseca, a taj novac je Đurašković založio prilikom zaduživanja kod banaka, rekla je Vukanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.