Izvor: B92, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora partija o Skupštini

Beograd -- Iako nije postignut dogovor DS-a, DSS i G17 plus, DS predao Borki Vučić zahtev da što pre zakaže sednicu Skupštine Srbije.

Demokratska stranka zatražila je od predsedavajuće parlamentu Borke Vučić da zakaže nastavak konstitutivne sednice Skupštine, na kojoj bi bio izabran privremeni predsednik, bili formirani odbori i bio izmenjen Zakon o budžetskom sistemu do sutra u ponoć.

Ovoj inicijativi prethodio je sastanak predstavnika Demokratske stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << , Demokratske stranke Srbije i G17 plus u Skupštini Srbije o konstituisanju parlamenta i izmeni Zakona o budžetskom sistemu, koja je završena bez konkretnog zaključka, rekao je novinarima Miloš Aligrudić.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić rekao je da sutra najverovatnije neće biti sednice Skupštine Srbije, kako su jutros predložili DS i G17 plus, iako DSS nema ništa protiv da se pronađe rešenje za usvajanje izmena zakona koji reguliše trajanje privremenog finansiranja.

Aligrudić je unapred odbacio mogućnost da je inicijativa DS-a za rešavanje problema privremenog finansiranja propala zbog odbijanja DSS-a.

Poslanička grupa Demokratske stranke podnela je danas inicijativu za završetak konstituisanja Skupštine Srbije, kako bi se obezbedilo zakonito finansiranje države i posle 31. marta.

Zamenik šefa poslaničke grupe DS-a Milan Marković rekao je novinarima u Skupštini da je ta stranka predložila Milenu Milošević za predsednicu parlamenta.

On je izrazio nadu da će predsedavajuća nezavršenoj konstitutivnoj sednici Borka Vučić zakazati sednicu parlamenta.

Marković je rekao da se G17 plus na današnjem sastanku u DS-u saglasio sa takvom inicijativom, a da su predstavnici Demokratske stranke Srbije na sastanku u parlamentu izneli rezerve.

Zamenica šefa poslaničke grupe G17 plus Verica Kalanović optužila je Demokratsku stranku i Demokratsku stranku Srbije za neuspeh današnjeg sastanka na kome je trebalo da se razgovara o izmenama Zakona o budžetskom sistemu i završetku konstituisanja Skupštine.

Posle sastanka, ona je danas novinarima rekla da ni DS ni DSS nisu pokazali nimalo želje za kompromis, kako bi se izmenio Zakon o budžetskom sistemu.

G17 plus je predlagala da se sednica održi već danas, jer je reč o izuzetno važnom zakonu i o interesu svih građana, rekla je Kalanovićeva, koja nije želela da odgovara na pitanja novinara.

Prethodno su predstavnici DS-a i G17 plus održali sastanak u sedištu DS-a na kome su ocenili da još ima vremena da se u Skupštini na zakonit način produži privremeno finansiranje do kraja juna.

Sastanku u prostorijama DS-a nije prisustvovao DSS, pa su predstavnici DS-a i G17 plus inicirali novi sasatanak u parlamentu na koji je DSS poslao svog predstavnika.

Vlada Srbije juče je uredbom produžila privremeno finansiranje do kraja juna, uprkos protivljenju stručnjaka i stranaka, uključujući G17 plus i DS, koje smatraju da je to jedino moguće učiniti posle izmena Zakona o budžetskom sitemu.

"Povrede Ustava i zakona"

Sudija Ustavnog suda Svetozar Čiplić izjavio je u emisiji Poligraf B92 da je usvajanjem uredbe o privremenom finansiranju Vlada prekršila Ustav i nekoliko zakona.

"Najjasnija povreda koja je učinjena jeste povreda člana 92 stav 3 Ustava, koji je nedavno donet, koji kaže da se rokovi za usvajanje budžeta i privremeno finansiranje, doslovno kaže, određuju zakonom", kaže on.

"Jasno je da Vlada to nije mogla da uradi. Isto tako, nije samo prekršen Ustav, što je najveći prekršaj, već je prekršeno i nekoliko zakona, onaj o budžetskom sistemu, ali i Zakon o Vladi", kaže on.

S Čiplićem se ne slaže odlazeći ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić. On kaže da ta uredba nije doneta na nezakonit način jer, kako je rekao, Vlada ništa drugo nije mogla da uradi pošto Skupština ne funkcioniše.

Na pitanje B92 kako je moguće da tehnička vlada donosi takvu odluku i da li time ona, u stvari, postaje prava vlada, iako su odavno održani izbori, odlazeći ministar je odgovorio:

"Šta je drugo mogla da uradi Vlada, čak i da jeste nezakonita odluka? Šta biste vi uradili da ste predsednik Vlade? Vaša je sreća što niste predsednik, ali ja mislim da nije nezakonito jer, i pored pravnih osnova, postoji i pravni princip koji se zove postupanje u krajnjoj nuždi."

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je usvajanje Uredbe o produženju privremenog finansiranja protivustavno i protivzakonito i da je hitna sednica Skupštine jedini način povratka u pravno stanje.

Hitna sednica je potrebna kako bi poslanici izglasali izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, a posle te sednice, Vlada bi usvojila uredbu o privremenom finasiranju za naredna tri meseca, u skladu sa Ustavom i zakonom, saopštio je kabinet predsednika.

Đelić traži izveštaj o javnim finansijama

Kandidat DS-a za premijera Božidar Đelić izjavio je danas da je ta stranka zvanično tražila od Ministarstva finansija izveštaj o stanju javnih finansija u 2007.

Đelić je rekao da traži podatke o izveštaju budžeta o osnovnim prihodima i izvršenju Nacionalnog investicionog plana i statusu i projektima Nacionalnog investicionog plana (NIP).

Đelić je istakao da je "protivustavnom i protivzakonitom Uredbom o privremenom finansiranju Vlada Srbije za prvih šest meseci 2007. predvidela potrošnju 260 milijardi dinara, plus 24,5 milijardi dinara za NIP", što je, kako je ocenio, "samo druga forma javne potrošnje, na koju tehnička vlada nema pravo".

On je upozorio da u Trezoru ubrzano pada iznos novca od privatizacije, koji je već sada ispod milijadu evra, i da se u sledećih nekoliko nedelja može desiti paradoks da buduća vlada bude, u stvari, tehnička jer će imati novac samo za plate i penzije, a ne i za velike projekte i investicije.

Đelić je zamerio Vladi da se ne ponaša kao tehnička vlada, jer je u tom periodu obavljena privatizacija RTB-a Bor, a izveštaj o tome nije dostavljen javnosti, prodaja "Putnika" je izuzeta iz redovnog procesa i prešlo se na direktnu pogodbu, a potpisuje se i ugovor o koncesiji za autoput od Horgoša do Požege.

Solana: Želimo što pre novu vladu Srbije

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je u Bremenu da se "veoma nada" da će brzo biti formirana nova srpska vlada što će omogućiti obnovu pregovora o pridruživanju Srbije EU.

Solana je, u pauzi ministarskog zasedanja EU, rekao da o tome ovih dana "temeljito" razgovarao sa srpskim liderima Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom.

Na pitanje da li bi na čelu nove vlade mogao ostati Koštunica, Solana je uzvratio da on o tome ne može ništa reći, pošto je to unutrašnja stvar srpske politike i njenih lidera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.