Bez dogovora o telekomunikacijama

Izvor: B92, 27.Avg.2013, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o telekomunikacijama

Brisel -- Ni nakon 15. runde pregovora Beograda i Prištine nije postignut konačni dogovor o telekomunikacijama i energetici. Naredni sastanak se očekuje 8. septembra.

Nakon tog susreta usledio je bilateralni sastanak premijera Dačića sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Premijer Dačić je rekao da je još rano da se govori kako će izgledati glasački listić i naglasio da su se na današnjem sastanku usaglasili da je potrebno da se što veći broj Srba registruje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za glasanje.

"Još je rano da se o tome govori zato što se glasački listići štampaju tek kasnije kad se liste prijave. Ali smo se mi ovde usaglasili oko jedne stvari, a to je da je potrebno da se što veći broj Srba registruje za glasanje, i da što veći broj srpskih lista učestvuje. Tako da znate da je to nemoguće, ako se ne otklone takve tehničke prepreke... koji imaju i politički karakter", rekao je Dačić.

Premijer Dačić je rekao da je atmosfera današnjeg sastanka bila konstruktivna, da je postignut napredak, ali i da su neophodne naknadne konsultacije, jer je za niz tehničkih detalja potrebno mišljenje stručnjaka.

Za obeležnje listića za novembarske izbore nužna je "racionalna odluka", rekao je Dačić.

Premijer je to rekao posle susreta s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i naglasio da pripreme za izbore treba usaglasiti tako da na njih izađe što više građana.

On je naglasio da je nužno produžiti rokove za registraciju birača i izbornih lista i podvukao da kad je reč o obeležjima izbornih listića ne sme biti pogađanja oko toga ko je pobedio ili izgubio.

O tome EU treba još da se naknadno dogovori s Prištinom, rekao je Dačić.

"Donekle smo približili stavove u razgovorima", naveo je srpski premijer, podvukavši da oko pitanja energetike ima većih problema jer su to i imovinska i politička pitanja, a naveo je slučaj trafo-stanice Valač na severu Kosova.

"Kada je reč o energetici tu se mešaju pitanja koja su tehničkog karaktera sa pitanjima imovine i zato to pitanje treba jasno rešiti, jer mi želimo da jednostavno objekti koji na KiM postoje - da razgovaramo o tim imovinskim pitanjima. Ako ne možemo sada da ih rešimo da ostavimo neke rokove u kojima ćemo o njima razgovarati", rekao je Dačić.

O telekomunikacijama je praktično, prema njegovim rečima, sve dogovoreno, tu je reč o dodeli trocifrenog pozivnog međunarodnog broja za Kosovo, za šta je nužna određena procedura, a u pitanju je i delovanje operatera srpske mobilne telefonije na Kosovu.

I kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da je sastanak prošao u konstruktivnoj i korektnoj atmosferi, a da postizanje dogovora o telekomunikacijama i energetici zahteva dodatne konsultacije na tehničkom nivou. Tači je dodao da je o tim pitanjima danas postignut napredak.

Premijer Kosova i dalje odbija da kaže kako će izgledati glasački listić za predstojeće lokalne izbore zakazane za 3. novembar, tvrdeći da je to pitanje o kom odlučuje CIK Kosova, javlja reporter B92 iz Brisela. Bilo je upadljivo da o ovoj temi nije želeo da se sada izjašnjava pred novinarima, javlja naša novinarka Ljubica Gojgić.

Izbori 3. novembra će otvoriti novo poglavlje za sve građane Kosova, rekao je nakon sastanka Tači.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič napisala je na svom tviter nalogu da su oba premijera ponovila svoju posvećenost uspešnom održavanju izbora uz najšire moguće učešće.

"Sastala sam se danas u Briselu s premijerima Dačićem i Tačijem da razgovaramo o više pitanja sprovođenja aprilskog sporazuma, posebno o održavanju lokalnih izbora zakazanim za 3. novembar", navedeno je u saopštenju Ketrin Ešton posle sastanka.

Gotovo cela runda je bila posvećena telekomuinukacijama i energiji i pitanjima pozivnog broja i prenosa električne energije preko stanice Valač na severu Kosova.

Današnji razgovor je vođen pod novim pritiskom iz Brisela, jer su pitanja o energetici i telekominikacijama, već trebalo da budu zatvorena.

Ova nova 15. briselska runda počela je nešto iza 10 časova, najpre bilateralnim sastancima.

Više o tome pogledajte u našem prilogu:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.