Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2011, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o formiranju vlasti u FBiH

SARAJEVO -

Na sastanku predstavnika SDP-a BiH, SDA, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 sa zamenikom visokog predstavnika u BiH Roderikom Murom nije postignut dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH, rekao je večeras predsednik "HDZ-a 1990" Božo Ljubić.

Ljubić je najavio mogućnost da sastanak o formiranju vlasti u FBiH bude nastavljen i sutra.

"Sigurno znam da tokom sutrašnjeg sastanka neće biti trgovine dostojanstvom hrvatskog naroda", rekao je Ljubić novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Sarajevu nakon višečasovnog sastanka u OHR-u.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da dva HDZ-a i stranke potpisnice platforme imaju različite stavove.

"Strpljivo smo danas pokušali razgovarati", rekao je Čović, naglašavajući da on predstavlja partiju koja je dobila više od 60 odsto podrške hrvatskog naroda u BiH.

On je rekao da HDZ BiH čini sve da bude formirana vlast u FBiH, ali da će insistirati na tome da hrvatskom narodu pripadnu sve pozicije zagarantovane Ustavom.

Predsednik SDA Sulejman Tihić potvrdio je novinarima da su SDP, SDA, HDZ BiH i HDZ 1990 uspeli da usaglase zajedničku političku platformu delovanja, ali da se dva HDZ-a nisu pomakla sa početnih pozicija kada je reč o raspodeli funkcija u izvršnoj vlasti FBiH.

SDA je, prema Tihićevim rečima, prihvatio predlog međunarodne zajednice, koji je danas podnesen OHR-u, a u kojem se predlaže da četiri hrvatske ministarske pozicije u federalnoj Vladi pripadnu bloku dva HDZ-a, a jedna hrvatska ministarska pozicija strankama potpisnicama platforme, na čelu sa SDP-om.

"Kada je reč o hrvatskim pozicijama u Savetu ministara međunarodna zajednica predlaže da dve pozicije pripadnu HDZ-u, a jedna potpisnicama platforme, s tim da mesto predsedavajućeg Saveta ministara pripadne HDZ-u", rekao je večeras Tihić.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je da današnji sastanak predstavlja veliki pomak, s obzirom da se došlo do programskog dokumenta koji sadrži ključne elemente SDP-ove platforme.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je, kada je reč o pozicijama u vlasti, predložila kompromisni predlog, koji ide ispod ranijeg predloga lidera SDA Sulejmana Tihića.

"Za SDP nije problem više jedno ili dva ministarska mesta, ali HDZ-ovi traže apsolutno sve hrvatske pozicije i na nivou Federacije i na nivou BiH", naglasio je Lagumdžija, dodajući da je predlog međunarodne zajednice na granici podnošljivosti.

Zajedničkom sastanku stranačkih lidera sa predstavnicima OHR-a, koji je počeo u 16.00 časova, prethodili su odvojeni susreti o ovoj temi sa liderima HDZ-a 1990 Božom Ljubićem i SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, te šefom SDA Sulejmanom Tihićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.