Bez dodatnih uslova za EU

Izvor: RTS, 01.Mar.2010, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dodatnih uslova za EU

Srbiji neće biti postavljani novi, dodatni uslovi za članstvo u EU, složili se u Beogradu predsednik Boris Tadić i francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner. Kušner položio venac na grob ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Francuske Bernarom Kušnerom o bilateralnim odnosima, nastavku evropskih integracija Srbije i o Kosovu i Metohiji.

Francuska će podržati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inicijativu da sedište sekretarijata buduće Transportne zajednice jugoistočne Evrope bude u Beogradu, rečeno je na sastanku Bernara Kušnera sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem.

Kušner je pohvalio aktivnosti Srbije u procesu izrade strategije EU za Dunavski region i istakao da i Francuska, iako nije zemlja Dunavskog sliva, želi da u svojstvu posmatrača bude uključena u ovaj proces, navodi se u saopštenju.

Konstatovano je da je bilateralna saradnja značajno poboljšana, ali i da ima prostora za njeno dalje unapređenje.

Đelić je istakao da su ključne oblasti od interesa za ulaganje francuskih kompanija u Srbiji izgradnja metroa u Beogradu, izgradnja Koridora 10, kao i ulaganja u oblasti energetike i lokalne infrastrukture.

Predsednik Tadić istakao je da Francuska jasno podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, saopšteno je iz predsednikovog kabineta.

Sagovornici su se, dodaje se, složili da Srbiji neće biti postavljani novi, dodatni uslovi za članstvo.

Tadić je rekao da Srbija očekuje da će mišljenje Međunarodnog suda pravde otvoriti put ka pronalaženju održivog i kompromisnog rešenja za Kosovo.

Pregovori o sporazumu o strateškom partnerstvu Francuske i Srbije uspešno su završeni i taj sporazum će biti potpisan za vreme posete francuskog predsednika Nikole Sarkozija Srbiji.

Sastanku Tadića i Kušnera prisustvovao je i ministar inostranih poslova Vuk Jeremić.

Priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov za članstvo

U razgovoru sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, francuski ministar je ponovio da priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, ali da se od nje očekuje da radi na postizanju kompromisa.

Ministar Jeremić izjavio je da Srbija želi kompromisno rešenje za status Kosova, ali da to nije ponuđeno jednostranim proglašenjem njegove nezavisnosti.

"Mi tu nezavisnost ne prihvatamo, ali želimo da sa Evropskom unijom radimo na rešenju, koje će obezbediti trajni mir i stabilnost i integraciju zapadnog Balkana u EU", naglasio je Jeremić.

Jeremić je rekao da Srbija želi da što pre počne ratifikacija Prelaznog sporazuma i da aplikacija za članstvo iz Evropskog saveta što pre stigne u Evropsku komisiju.

"Srbija ima svoje prirodno, istorijsko, kulturno, političko mesto u Evropskoj uniji", rekao je Kušner, dodavši da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju na tom putu.

Kušner je istakao da, iako između dve države ponekad ima neslaganja, kada je reč o evropskoj integraciji Srbije nikada nije bilo nesporazuma.

Uoči sedme godišnjice ubistva Zorana Đinđića, Bernar Kušner je, u Aleji velikana na Novom groblju, položio venac na Đinđićev grob u pratnji supruge ubijenog premijera Ružice Đinđić i francuskog ambasadora Žan-Fransoa Terala.

Kušner u Prištini 

Francuski ministar je iz Beograda otputovao u Prištinu, gde se sastaje sa zvaničnicima privremenih organa vlasti na Kosovu, predsednikom Fatmirom Sejdijuom, premijerom Hašimom Tačijem i ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijem, a obratiće se i parlamentu.

Planom posete predviđeno je da francuski ministar obiđe opštinu Gračanica i da se sastane sa specijalnim predstavnikom EU i šefom Međunarodne civilne kancelarije Piterom Fejtom i šefom Euleksa Ivom de Kermabonom.

Kušnera srpska javnost doživljava kao deo sveta koji je umnogome narušio tradicionalno duboko prijateljstvo srpskog i francuskog naroda.

Srbi mu zameraju odnos prema kosovskim Albancima, koji je, po ovdašnjem uverenju, nadilazio pokroviteljstvo, a nisu bili dobro primljeni ni stavovi koje je iznosio tokom sukoba na Kosovu i za vreme bombardovanja Srbije.

Francuski ministar bio je prvi šef Misije UN na Kosovu i Metohiji i tu dužnost obavljao je od jula 1999. godine do januara 2001. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić i Kušner o bilateralnim odnosima, EU i Kosovu

Izvor: EMportal, 01.Mar.2010

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner i predsednik Srbije Boris Tadić razgovarali su danas u Beogradu o bilateralnim odnosima, nastavku evropskih integracija Srbije i o Kosovu, saopštila je predsednikova pres služba.

Nastavak na EMportal...

Kušner i Tadić: Nema novih uslova za EU

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić i francuski šef diplomatije Bernar Kušner složili su se da Srbiji neće biti postavljani novi, dodatni uslovi za članstvo u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Tadićevog kabineta.

Nastavak na Vesti-online.com...

Kosovo nije uslov za EU, ali kompromis je neophodan

Izvor: NaDlanu.com, 01.Mar.2010

BEOGRAD, 1. marta 2010. (Beta-FoNet

Nastavak na NaDlanu.com...

Kušner i Tadić: Nema novih uslova za EU

Izvor: TimockeVesti.net, 01.Mar.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić i francuski šef diplomatije Bernar Kušner složili su se da Srbiji neće biti postavljani novi, dodatni uslovi za članstvo u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Tadićevog kabineta.....Procitajte ceo tekst na izvornoj stranici . Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.