Bez bunde nema glamura

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jan.2018, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez bunde nema glamura

Mala radnja u srcu Beograda, sa starinskim izlogom koji krase bunde od prirodnog krzna miriše na davna vremena, a ispunjena jaknama, šubarama, torbama i starim slikama slavnih mušterija pruža utisak kao da ste u prošlom veku.

Zanat koji polako izumire čuva od zaborava vlasnik i majstor svog zanata Dragan Tošić, koji je srdačno i s osmehom na licu dočekao reportere "Vesti" i nesebično podelio tajne ove veštine.

Ističe da je teško opstati u 21. veku, jer krznarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iščezava, ali uprkos tome, naš sagovornik neće da odustane od ovog posla.

- Nastaviću porodičnu tradiciju koja je duga više od 40 godina. Radnju je osnovao moj otac, a naslediće je srednji sin. Zanat sam učio u školi i od oca, a sada i sina obučavam. Za ovaj posao potrebni su znanje, veština, ali i ljubav.

Zanatske radnje s teškom mukom čuvaju mesto na tržištu, jer je majstor i vlasnik i prodavac i dobavljač, ceo posao vodi jedan čovek.

- Industrija nudi bržu uslugu, ali ne i kvalitetniju. Ništa ne može da zameni ono što je napravljeno rukama, iglom i koncem. Da biste uspeli, morate da imate visok kvalitet i velika ulaganja u materijal.

Za izradu jedne bunde, objašnjava Tošić, potrebno je oko četiri dana. Proba je obavezna, zatim sledi korekcija.

- Ljudi danas nemaju vremena, brže se živi. Mladi uglavnom kupuju po buticima, odmah probaju i odu. Niko neće da čeka. Ranije nije bilo tako. Skoro svaka porodica je imala svog krznara. Majke i ćerke su dolazile zajedno, a muškarci sa svojim lepšim polovinama. Danas žene dolaze same, a najčešće se vraćaju stare mušterije - priča sagovornik "Vesti".

Svako vreme nosi svoje breme, s novim generacijama dolaze i novi trendovi, stilovi se brže menjaju, a na modnoj sceni vladaju veštački materijali. Nasuprot svim poteškoćama s kojima se bore zanatlije, kvalitet i rad odolevaju u naletu surove konkurencije. Onaj ko jednom obuče ili proba ručno rađeni komad prirodnog krzna i kože uvek se vraća svom majstoru.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.