Izvor: B92, 27.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez budžeta, sa uredbom van zakona?

Beograd -- Za četiri dana ističe rok za privremeno finansiranje države, stranke najavljuju uredbu, stručnjaci kažu da to nije po zakonu.

Dok pregovori o vladi, bar zvanično, stoje, aktuelna tehnička vlada sprema uredbu za finansiranje u naredna tri meseca. Ekonomski i pravni stručnjaci upozoravaju da to predstavlja kršenje i Ustava i zakona. Za to vreme, šefovi poslaničkih grupa nisu sposobni da se dogovore ni o sastanku na kome bi se dogovorili o sednici Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zakonito izmenili Zakon o budžetu.

Proširenje Uredbe o privremenom finansiranju države posle 31. marta, koje je najavila Vlada Srbije, nije zakonito, tvrde stručnjaci.

Ministar privrede Milan Parivodić izneo je ideju da se privremeno finansiranje reši tako što će postojeća uredba o finansiranju do 31. marta, biti proširena onim stavkama koje su potrebne da bi ostala na snazi sve do kraja juna.

Međutim, pravnici upozoravaju da Vlada nema zakonom ili Ustavom utemeljno pravo da uredbom reguliše privremeno finansiranje državne kase.

Slobodan Vučetić, bivši sudija Ustavnog suda Srbije, za B92 navodi da Vlada ne može preko uredbe da reguliše privremeno finansiranje budžeta.

"S pravne strane, tu nema nikakvih dilema. Privremeno finansiranje može biti produženo samo zakonom, nikako drugačije. Ako to Vlada uradi uredbom, prekršiće zakon. Mogli su da sazovu Skupštinu jer je reč o važnoj društvenoj potrebi, a koliko znam, nisu ni pokušali da je sazovu", kaže Vučetić.

Sudija Ustavnog suda Svetozar Čiplić takođe kaže da zakon ne dozvoljava da Vlada Srbije uredbom produži privremeno finansiranje države posle 31. marta.

Čiplić je za Radio Beta RFI izjavio da Vlada može da donese privremenu uredbu, ali samo pošto parlament izmeni zakon i tako produži mogućnost privremenog finansiranja.

"U slučaju da parlament ne izglasa izmene zakona, a Vlada usvoji najavljenu uredbu, ona ne bi imala osnovu u zakonu", kazao je Čiplić.

On je ukazao da, zbog nefunkcionisanja, Ustavni sud u dogledno vreme ne bi mogao da oceni Vladinu uredbu kao nezakonitu. Sudija je podvukao da sada u Srbiji niko ne štiti ustavnost iako Ustav nalaže postojanje Ustavnog suda.

Bez konsultacija o budžetu

Kako B92 nezvanično saznaje u DSS-u, pre tri nedelje ta stranka je inicirala sastanak šefova poslaničkih grupa, kako bi bio postignut dogovor o završetku procesa konsituisanja Skupštine i dogovoreno formiranje skupštinskih odbora.

U tim razgovorima, tvrdi izvor B92, nije bilo moguće postići dogovor, jer je konstituisanje parlamenta direktno vezivano za dogovore o vladi.

U Skupštini Srbije nisu održane najavljene konsultacije o zakazivanju sednice na kojoj bi se izmenama Zakona o budžetskom sistemu produžilo privremeno finansiranje, koje je predložila stranka G17 plus. U toj stranci kažu da se njihovom pozivu nisu odazvale druge partije.

Miloljub Albijanić, poslanik G17 plus, rekao je da su izgovori za neodazivanje bili različiti - od načina zakazivanja sednice, do činjenice da je Vlada najavila da će privremeno finansiranje produžiti u četvrtak uredbom.

DS: Marketing G17

Demokratska stranka smatra da se uredbom ne može produžiti privremeno finansiranje posle 31. marta, izjavio je zamenik šefa poslaničke grupe DS-a Milan Marković.

Marković je kazao da bi bilo najbolje da sve stranke pristanu da se na sednici Skupštine izmeni zakon i tako prevaziđe problem, kako ne bi trpeli ni građani, ni država.

Navodeći da je DS "apsolutno" za usvajanje izmena zakona, Marković je rekao da je "šokiran" izjavama predstavnika G17 plus da velike stranke nisu bile zainteresovane za dogovor.

Ocenio je, međutim, da je inicijativa G17 plus za izmenu Zakona o budžetskom sistemu "čist marketinški potez" jer ju je potpisalo svega 17 poslanika i podneta je bez dogovora o obezbeđivanju većine u Skupštini.

Članica Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić izjavila je danas da Vlada Srbije nema zakonski osnov da uredbom produži privremeno finansiranje posle 31. marta.

Ona je navela da Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije odbijaju da podrže izmene Zakona o budžetskom sistemu koje je predložio G17 plus.

"Nemamo potvrdu da smo obezbedili većinu za taj predlog i velika je verovatnoća da do nastavka skupštinske sednice sa tom tačkom dnevnog reda neće doći", rekla je ona.

Dodala je da ne postoji politička volja za donošenje tako važne odluke u parlamentu, koji je "nadležan da kontroliše način na koji se troše pare poreskih obveznika".

DS, DSS-NS i G17 plus u novom sazivu Skupštine Srbije imaju većinu poslanika, a Suzana Grubješić je rekla da bi izmene tog zakona mogle da budu stavljene na dnevni red parlamenta na isti način na koji je to urađeno sa rezolucijom o Kosovu.

Podsetimo, poslanici G17 plus su u petak 23. marta uputili Skupštini Srbije Predlog zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu, kojim se precizira da se, izuzetno za 2007, privremeno finansiranje može produžiti najduže do kraja juna.

Pre poziva za taj sastanak, o problemu privremenog finansiranja na konferenciji za novinare govorio je portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović. On je rekao kako očekuje da će biti nađeno rešenje prihvatljivo za sve.

"Najvažnije je da sistem neće stati. Sigurno se neće ostvariti scenario po kom neće biti isplaćene penzije ili druge socijalne prinadležnosti i sva budžetska kretanja novca, sve će to biti nastavljeno", kaže Mladenović.

A zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović izjavio je da se danas predstavnici te stranke nisu pojavili na sastanku koji je inicirao G17 plus jer to "nije bila iskrena ponuda već politički marketing".

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je to bio pokušaj da se pažnja javnosti skrene sa glavnog pitanja, a to je formiranja vlade i da se priča o "uredbi, kojom bi se, navodno, pokazala briga o državi i njenom funkcionisanju".

Srpska ekonomija gubi

Uticaj i na tržište rada

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) planira da u ovoj godini, od blizu 700.000 nezaposlenih na evidenciji te službe, zaposli 100.000 osoba, najavio je direktor NSZ-a Radovan Ristanović.

Ristanović je na konferenciji za novinare upozorio da privremeno budžetsko finansiranje, jačanje kursa dinara i visoke kamatne stope negativno utiču na tržište rada.

Ministarstvo finansija uputilo je zahtev NSZ-u da pripremi nastavak privremenog finansiranja za sledeća tri meseca, u kome ta služba iz budžeta treba da dobije 5,3 milijardi dinara.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da je zbog toga što se odugovlači sa formiranjem vlade, srpska ekonomija već mnogo izgubila i da je veliki problem što političari ne mogu da se dogovore kako će se dalje finansirati državna kasa.

Profesor Ekonomskog fakulteta Jurij Bajec ocenio je, u izjavi za Betu, da "ne postoji zakonska mogućnost" da Vlada Srbije produži privremeno budžetsko finansiranje do kraja juna.

On je rekao da toga u praksi do sada nije bilo, ali je i upozorio da bi bez rešenja budžetskog finansiranja posle 31. marta "moglo doći do zastoja u funkcionisanju države".

"Sada vreme curi i, ako Vlada ne bi donela takvu odluku, makar ona bila i nelegalna, došlo bi do zastoja u funkcionisanju države, što se tiče isplate budžetskim korisnicima i penzionerima", rekao je saradnik Ekonomskog instituta.

Pravilan put bi sada, kako je rekao, bio da se sazove Skupština i da poslanici izglasaju promenu zakona.

"Očigledno nije bilo mogućnosti da se o tome izjasni parlament i da kroz odgovarajući zakon ili promenu zakona omogući legalno produženje finansiranja do kraja juna", kazao je on.

Prema njegovim rečima, nastavljanje privremenog finasiranja za još tri meseca, zasnovano na javnoj potrošnji kakva je bila 2006. godine, bilo bi dobro sa stanovišta makroekonomske stabilnosti.

To bi, kako je istakao, dovelo do značajnih ušteda, jer bi "značilo sužavanje javne potrošnje" i delovalo bi stabilizaciono na privredu, bez inflatornih tenzija. Bajec je napomenuo da bi "bilo sasvim drugačije ako se proširi obim javnih rashoda, a da to nema proveru u parlamentu".

Međutim, u slučaju da Vlada i produži uredbu, što bi bilo neustavan i nezakonit potez, u Srbiji ne postoji institucija koja bi mogla da je obori jer Ustavni sud već mesecima ne funkcioniše.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.