Bez brige zbog oscilacija kursa dinara

Izvor: RTS, 10.Sep.2014, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez brige zbog oscilacija kursa dinara

Oscilacije kursa dinara ne bi trebalo nikoga da zabrinu, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković za RTS. Iz međunarodnog okruženja već dolaze stabilizujući efekti a postoji i veliko interesovanje za srpske hartije od vrednosti, istakla je guvernerka.

Jorgovanka Tabaković je rekla gostujući u Dnevniku RTS-a da je kurs dinara dve godine bio stabilan, ali da to nije bila tema – već je tema bila inflacija.

Kako je istakla, sada kada se inflacija kreće na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najnižim istorijskim granicama, tema je kurs dinara.

Napomenula je da se otvorila "nerazumna kladionica" u kojoj se bez utemeljenja tipuje na kurs dinara, a ona ne bi podsticala čitanje takvih vesti.

Jorgovanka Tabaković je naglasila da je reč o pojavama koje ne bi trebalo nikoga da zabrinu.

Kako je rekla, njen tim daje sve od sebe i procenjuje sve efekte, pa i one koji dolaze iz međunarodnog okruženja i koji su već stabilizujući.

Navela je i da bi trebalo da nas ohrabri to što je na jučerašnjoj aukciji pokazano veliko interesovanje stranih investitora za hartije od vrednosti. Prema njenim rečima, zbog toga već dva dana imamo miran kurs, niži od 119 dinara za evro, bez intervencija NBS.

Jorgovanka Tabaković je rekla i da NBS nema ciljanu vrednost dinara, već da je cilj stabilnost i održavanje stabilnosti valute. Napomenula je i da NBS ima mehanizme da održava dinar stabilnim.

Guvernerka je navela i da nam naruku idu okolnosti poput jučerašnje posete guvernera Centralne banke Kine.

Objasnila je da je kineski guverner naveo da su kineske banke spremne da učestvuju u finansiranju državnih hartija od vrednosti, što je dokaz da postoji poverenje u Srbiju.

Govoreći o državnom finansiranju deficita, guvernerka je rekla da ono svima pravi problem i da je to posledica prevelikog trošenja koje se odražava i na kurs.

Navela je da može da očekuje najodgovornije mere i poteze od Vlade da se deficit vrati u održive okvire kako bismo bili kredibilna država koja može da izmiruje obaveze.

Jorgovanka Tabaković je rekla i da ne daje savete Vladi, ali da hrabri Vladu da sprovede mere koje su dugo odlagane i koje su zaista neophodne.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.