Bez blanko ostavki za poslanike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez blanko ostavki za poslanike

BEOGRAD - Vlada Srbije trebalo bi do kraja septembra da usvoji novi zakon o lokalnim izborima, a odmah zatim bi se krenulo i u promenu Zakona o izboru narodnih poslanika u kome bi, takođe, bila ukinuta mogućnost naknadnog oduzimanja mandata poslanicima, kažu za Blic u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Do kraja godine bi, procenjuju u Vladi blanko ostavke trebalo da budu sasvim ukinute. Sigurni u svoju procenu da je vladajuća koalicija dovoljno stabilna da ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sledeće godine neće biti izbora, u Vladi planiraju da promene ceo izborni sistem i konačno ukinu ozloglašene blanko ostavke.

Uz pomoć blanko ostavki do sada se na veliko trgovalo u Skupštini Srbije, a poslanici držali u poslušničkom, ucenjenom položaju pred predsednicima stranaka. Za sve zakonske promene u izbornom zakonodavstvu postignuta je načelna saglasnost u vrhu vladajućih stranaka, tvrde u Vladi za Blic.

Zakon o lokalnim izborima uvodi personalizovani proporcionalni izborni sistem koji ojačava poziciju odbornika u smislu da će samo oni za koje su građani glasali u njihovoj izbornoj jedinici moći da uđu u Skupštinu i neće ih više birati stranke,kaže za Blic Đorđe Vuković, programski direktor CeSID-a i član radne grupe koja je uradila set izbornih zakona koji su u procesu usvajanja.

Time će biti onemogućeno da ih stranke kasnije smenjuju i oduzimaju im odborničke mandate, a oni će raditi po svojoj savesti i u interesu građana koji su ih birali.

Taj sistem, uz manje izmene, treba da se prenese i u zakon o izboru poslanika. Ukoliko se u taj zakon ne unesu odredbe o blanko ostavkama i oduzimanju mandata po volji stranke, to će značiti i kraj imperativnih mandata, naglašava Vuković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ukidaju blanko ostavke za poslanike

Izvor: Blic, 21.Sep.2009

Vlada Srbije trebalo bi do kraja septembra da usvoji novi zakon o lokalnim izborima, a odmah zatim bi se krenulo i u promenu Zakona o izboru narodnih poslanika u kome bi, takođe, bila ukinuta mogućnost naknadnog oduzimanja mandata poslanicima, kažu za „Blic" u Ministarstvu državne uprave i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.