Izvor: B92, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez Mladića izveštaj negativan

Njujork, Beograd -- Izveštaj Karle del Ponte Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije biće negativan, ako se do ponedeljka Ratko Mladić ne nađe u Hagu.

"U ponedeljak sam premijeru Vojislavu Koštunici, predsedniku Borisu Tadiću i operativcima rekla: 'Daću vam još nekoliko dana, ali u ponedeljak 10. decembra, Mladić mora biti u Hagu ili će izveštaj o saradnji biti negativan, zato što nema pune saradnje", rekla je Del Ponteova.

Tužiteljka je, međutim, ocenila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je za hapšenje Mladića vlastima u Srbiji "sada naročito težak momenat zato što predstoje predsednički izbori i donošenje odluke o Kosovu.

Del Ponteova je stavila do znanja da se, i pored toga, protivi pokušajima Beograda da sa EU potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i stabilizaciji i pre hapšenja Mladića.

"Sada je izuzetno važno da EU zadrži pritisak na Beograd koji je u poziciji da za par nedelja potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. EU je za to kao uslov postavila punu saradnju sa Haškim tribunalom. Sada moramo biti ozbiljni i znati šta puna saradnja znači. Za mene to znači: Mladić u Hagu", naglasila je ona.

Tužiteljka je rekla da su joj podršku u tom stavu pružili ministri spoljnih poslova Holandije i Belgije i kao izuzetno štetno ocenila zalaganje nekih članica EU da sporazum bude potpisan pre nego što se Mladić nađe u Hagu.

"Jedino od EU zavisi da li ćemo Mladića imati u narednim nedeljama ili mesecima... Ja, posle osam godina, poznajem Beograd i znam kako razmišljaju. Ako sada dobiju potpis i nastavak procesa za uključivanje u EU, stvarna namera da nam predaju begunce će oslabiti... Nažalost, i pitanje Kosova se meša u naše zahteve za hapšenje... Nažalost - jer ne treba da se meša", kazala je Del Ponteova.

"Znam da Srbija može da uhapsi Mladića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića, zato što su oni tamo... Za Karadžića znam da je u regionu i pokušavam da utvrdim u kojoj tačno zemlji, da bih mogla da uprem prstom i tražim hapšenje... Ali sada se fokusiram na Mladića, jer je on u dosegu Beograda".

Na dodatno pitanje zna li gde je tačno Mladić, tužiteljka je kazala da je poslednju pouzdanu informaciju imala u leto 2006.

"Da znam gde je sada, on bi bio uhapšen... Verujemo je da je on u Beogradu, zato što se veoma lako kriti u Novom Beogradu", dodala je Del Ponteova.

Na pitanje veruje li da neko iz zvaničnih krugova u Beogradu zna gde je tačno Mladić, odgovorila je da se to njeno uverenje menja u zavisnosti od informacija koje dobija.

"Nekad pomislim da tačno znaju gde je, a ponekad da ne znaju", kazala je Del Ponte.

"Mislim da su se politički složili da Mladić mora doći u Hag, ali imam neke dileme o političkoj volji da ga uhapse...Zdravko Tolimir je u sudnici rekao javno da je uhapšen u Beogradu. To znači da Srbija ovog leta nije bila spremna da prizna da je uhapsila važnog begunca..Vama ostavljam zaključak".

Del Ponteova je kazala i da ne veruje u tvrdnju iz knjige njene bivše portparolke Florans Artman da je američki izaslanik Ričard Holbruk sa Radovanom Karadžićem sklopio sporazum po kojem Karadžić ne bi bio uhapšen i prebačen u Hag.

"Da, pročitala sam to i moram da kažem da sam bila pomalo iznenađena... Dobili smo tu informaciju pre nekoliko godina, ja sam razgovarala sa Holbrukom i pokušavali smo da to istražimo i dobijemo potvrdu, jer ne možete raditi sa glasinama. Apsolutno nismo mogli da dobijemo nikakvu potvrdu... A, po mom ličnom mišljenju, to apsolutno nije istina. Znam Holbruka i mislim da je dovoljno inteligentan da sebe ne izloži na taj način", podvukla je Del Ponteova.

Dodala je i da je "danas apsolutno nebitno da li je to istina ili ne, zato što su begunci u Srbiji i Srbija mora da ih uhapsi, a ne SAD ili ne znam ko".

Tužiteljka priznaje da je ritam angažovanja vlasti u Srbiji pojačan, što budi nadu da će rezultat biti efikasnije i bolje usmerene operacije.

"Pozitivan razvoj događaja je i nagrada koju su srpske vlasti obećale za informacije koje bi vodile ka hapšenju haških begunaca i usvajanje zakona kojim se proširuje uloga Tužilaštva za ratne zločine, uključujući i jurisdikciju nad onima koji pomažu i kriju begunce", navedeno je u izveštaju.

Del Ponteova je navela da, iako se sprovođenje tih odluka tek očekuje, sama činjenica da su takvi potezi povučeni predstavlja "ohrabrujući znak odlučnosti srpskih vlasti da sarađuju kada je u pitanju hapšenje preostalih begunaca".

"Tokom nedavne posete Beogradu, predsednik i premijer su naznačili da bi hapšenje Ratka Mladića bilo u najboljem interesu Srbije", navedeno je u izveštaju Del Ponteove, poslednjem pre nego što je 1. januara na čelu Haškog tužilaštva zameni belgijski sudija Serž Bramerc.

Ona navodi da je "bilo dužih odlaganja" isporučivanja dokumenata iz arhiva Bezbednosno-informativne agencije, ali da je posle serije susreta sa zvaničnicima vlasti u Beogradu i na tom planu zabeležen napredak.

"Savet za saradnju sa Haškim tribunalom i predsednik tog tela znatno su doprineli tim naporima, što je rezultiralo dobrim aranžmanom oko pristupa tim arhivima", navodi se u izveštaju i naglašava da je, nakon tih poteškoća, otvoren pristup traženim dokumentima, i vojnih i arhiva vojnih sudova.

"Haško tužilaštvo je uvereno da se preostali begunci nalaze nadohvat ruke vlasti u Srbiji, te da Srbija ima sredstva da načini neophodne korake i locira begince, što će voditi njihovom hapšenju", tvrdi Del Ponteova.

Izveštaj će 10. decembra razmotriti ambasadori Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kako se čini, glavni novitet u poslednjem izveštaju Del Ponteove predstavlja podatak o nastojanjima Haškog tužilaštva da, zarad "sve manjeg direktnog učešća međunarodne zajednice u praćenju begunaca", organizuje bolju saradnju regionalnih obaveštajnih službi u jačanju međusobnih veza, boljoj razmeni informacija i posvećivanju pažnje problemu begunaca.

Del Ponteova je, na kraju, pozvala mađunarodnu zajednicu da ne dozvoli da preostala četvorica Haških begunaca, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić, izbegnu međunarodnu pravdu, te pozvala države članice Saveta bezbednosti da učine sve što je u njihovoj moći da begunci budu uhapšeni "odmah".

"Moguće je da je Mladić u Srbiji"

I tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević potvrdio je da je moguće da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji.

"Tužiteljki (Karli del Ponte) sam rekao da pretpostavljamo da je Mladić u Srbiji, Karadžić u regionu - Srbija, uključujući i Kosovo i Metohiju, naravno, Republika Srpska, BiH i Crna Gora - kao i da su Župljanin i Hadžić verovatno u Srbiji ili regionu, takođe. Ali, mi u ovom trenutku ne znamo gde su. Da znamo, bili bi uhapšeni", izjavio je tužilac Vukčević Blicu.

Vukčević je takođe potvrdio da se Radovan Karadžić krio u Beogradu 2004. godine.

Do sada procesuirano 111 osoba

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije procesuiralo je od osnivanja ukupno 111 osoba u različitim fazama krivičnog postupka, izjavio je večeras Vladimir Vukčević.

Tužilac za ratne zločine je na skupu organizovanom povodom obeležavanja četiri godine od osnivanja Tužilaštva za ratne zločine rekao da je od ukupnog broja procesuiranih do danas optuženo 57 osoba.

Naveo je i da su predmeti na kojima je to Tužilaštvo do sada radilo obuhvatili više od 2.100 žrtava.

Odgovarajući na pitanje da li će se Mladić naći u Hagu do kraja godine, kada ističe mandat Karli del Ponte, Vukčević je izjavio da je "malo verovatno da će se to dogoditi do tada", jer se on dobro skriva.

Tužilac Vukčević je u intervjuu izjavio da od Karle del Ponte očekuje izbalansiran izveštaj koji će podneti Savetu bezbednosti 10. decembra.

"Ne kažem da će izveštaj biti negativan, ali bez haških begunaca u Hagu ona neće dati potpuno pozitivnu ocenu... To znači da nam Mladić, Karadžić, Župljanin i Hadžić stoje na putu ka Evropi", istakao je on.

Šutanovac: Nemam informacije da je Mladić u Srbiji

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da nema informacije da je haški optuženik Ratko Mladić u Srbiji, ali da bi trebalo što pre da se nadje pred Haškim tribunalom.

Povodom izjave tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte izneo pretpostavku da se Mladić nalazi u Srbiji, Šutanovac je rekao da postoji takva mogućnost, ali da "nije konačno da jeste".

"Sve vreme u okviru akcionog tima kao ministarstvo odbrane radimo kao da jeste. Po tom pitanju mi smo jasnog opredeljenja da, ukoliko je u Srbiji, treba što pre da realizujemo zakonske propise i da se on nadje pred Haškim tribunalom", rekao je Šutanovac novinarima u Skupštini Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.