Betonski zidovi oko favela u Riju

Izvor: RTS, 28.Mar.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Betonski zidovi oko favela u Riju

Vlasti u Rio de Žaneiru grade betonske zidove kako bi sprečili širenje sirotinjskog naselja na okolna naselja koja su zbog šume poznata turistička atrakcija, rekli su zvaničnici.

Vlada Rio de Žaneira počela je da gradi betonske zidove oko siromašnih naselja - favela, kako bi sprečila njihovo dalje širenje, saopštili su zvaničnici.

Gradnja je počela oko dve favele u južnim delovima grada, rekao je za Rojters portparol vlade i dodao da je jedna od njih Moro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dona Marta, koju je policija u novembru okupirala kako bi stavila pod kontrolu kriminal i nasilje između rivalskih narko bandi.

Zvaničnici su objasnili da je zid potreban da bi se zaštitile preostale šume u tom području.

Međutim, kritičari se pribojavaju da bi taj potez mogao da bude protumačen kao diskriminišući, ističući još više postojeći jaz između bogatih i siromašnih.

"Nema diskriminacije. Upravo suprotno, gradimo kuće za njih na drugom mestu i poboljšavamo njihove životne uslove", rekla je jedna zvaničnica Rija.

Vlada Rija planira da do kraja godine izgradi skoro 11 kilometara zidova oko favela u kojima živi 19 zajednica.

Njihova izgradnja će koštati 17,6 miliona dolara, a biće premešteno 550 kuća.

Tokom kišnog perioda mnoge straćare izgrađene u uvalama ili na brdima bivaju uništene u odronima tla ili poplavama.

U Rio de Žaneiru i drugim brazilskim gradovima poslednjih decenija niklo je hiljade favela, jer milioni siromašnih imigranata dolaze iz unutrašnjosti u potrazi za poslom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.