Beta obeležila dve decenije rada

Izvor: RTS, 15.Maj.2014, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beta" obeležila dve decenije rada

Novinska agencija "Beta" obeležila je dve decenije rada. Dodeljene su nagrade i otvorena izložba najboljih fotografija na godišnjem konkursu "'Betina' fotografija godine".

Direktor Bete Radomir Diklić je na svečanosti u Narodnoj banci Srbije posebno zahvalio gostima zato što su imali hrabrosti i volje da dođu na proslavu po veoma nepovoljnim vremenskim uslovima.

"Betu je pre 20 godina osnovala grupa novinara koji su, takođe, imali hrabrosti i volje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se profesionalnim odnosnom prema informaciji i informisanju odupru svemu i svima koji su tada uveli Srbiju u medijski i svaki drugi mrak", rekao je Diklić.

Podsetio je da od sedmoro osnivača Novinske agencije Beta trojica više nisu među nama i zamolio prisutne da minutom ćutanja odaju poštu tim kolegama.

"To su velikan srpskog novinarstva, čovek zbog čijih se spoljno političkih tekstova kupovala Politika - Aleksandar Saša Nenadović, dugogodišnji novinar i kolumnista NIN-a specijalizovan za unutrašnju politiku - Stevan Nikšić i Đorđe Zorkić, vrstan agencijski novinar i zaljubljenik u novinsku fotografiju čijoj upornosti treba da zahvalimo što ove godine po jedanaesti put otvaramo regionalnu izložbu novinske fotografije", rekao je Diklić.

Direktor Bete je rekao da osnivačima te agencije nije bilo lako kada su pre 20 godina osnivali tu firmu, ali da nije lako ni danas.

"Najlakše nam je bilo dok smo po privatnim stanovima planirali Betu i budni sanjali o vremenu kada će nezavisno, slobodno, profesionalno, moralno i etički čisto novinarstvo biti normalna stvar za zemlju Srbiju, u kojoj će medijsko tržište biti jedino merilo uspešnosti", rekao je Diklić i dodao da ti snovi i nadanja ni do danas nisu u potpunosti postali realnost.

Diklić je rekao da smo u Srbiji svedoci besomučne tabloidizacije medijske scene i pojava koje degradiraju novinarsku profesiju na nedopustivo nizak nivo.

Na svečanosti su dodeljene i jubilarne nagrade zaposlenima koji su u Beti proveli deset, odnosno svih 20 godina.

Specijalno priznanje je uručeno jednom od osnivača Bete, prvoj glavnoj urednici i dugogodišnjoj direktorki Bete Ljubici Marković za "nesebično svakodnevno ulaganje svojih fizičkih i intelektualnih moći, znanja i energije u Betu".

Nakon toga, glavni urednik Bete Ivan Cvejić otvorio je godišnju Betinu izložbu fotografije.

Na svečanosti su dodeljene nagrade autorima tri najbolje fotografije na ovogodišnjem, 11. po redu konkursu Betina fotografija godine na kojem je učestvovalo 130 profesionalaca iz deset zemalja jugoistočne Evrope.

Izložba najboljih fotografija prispelih na konkurs biće otvorena do 13. juna, a uvrštena je i u ponudu manifestacije Noć muzeja.

Prijemu povodom 20 godina Bete prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, političari Zoran Živković, Verica Kalanović, Dragan Šutanovac, Saša Radulović, predstavnici medija, nevladinih organizacija i ambasada.

Beta je počela da emituje vesti pre 20 godina, 4. maja 1994. godine, a osnovala ju je grupa uglednih beogradskih novinara - Julija Bogoeva-Ostojić, Ljubica Marković, Radomir Diklić, Dragan Janjić, Dušan Reljić, Aleksandar Nenadović, Stevan Nikšić i Đorđe Zorkić.

Danas oko 200 profesionalaca iz Srbije, regiona i sveta svakodnevno učestvuje u proizvodnji informativnih servisa Bete.

Agencija svakodnevno emituje vesti iz Srbije, regiona i sveta, fotografije, audio i video priloge, objavljuje i nekoliko dnevnih i nedeljnih biltena vesti i analiza na engleskom jeziku. Takođe, svakodnevno objavljuje najvažnije vesti na mađarskom, albanskom i romskom jeziku.

Beta je osnivač novopazarskog Radija sto plus, portala Euraktiv Srbija i Zelena Srbija, kao i nevladine organizacije Medijski centar Beta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Beta" obeležila dve decenije rada

Izvor: RTS, 16.Maj.2014, 07:33

Novinska agencija "Beta" obeležila je dve decenije rada. Dodeljene su nagrade i otvorena izložba najboljih fotografija na godišnjem konkursu "'Betina' fotografija godine"...Direktor Bete Radomir Diklić je na svečanosti u Narodnoj banci Srbije posebno zahvalio gostima zato što su imali hrabrosti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.