Izvor: Blic, 29.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno vino u Vinskoj ulici

Besplatno vino u Vinskoj ulici

ALEKSANDROVAC - Vinopije, ljubitelji grožđa, proizvođači čuvenih župskih vina i ove godine su masovno došli u Aleksandrovac, gde će u vinu i kulinarskim blagodetima uživati do nedelje, kada se 43. župska berba zatvara.

Po oceni organizatora, na berbi je svakodnevno prisutno više od 10.000 vinogradara i vinara, turista, proizvođača opreme za uzgoj i zaštitu vinove loze. Oni proslavljaju ovogodišnju berićetnu berbu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i pristiglo mlado vino.

Domaćini imaju podatak da su na najveću srpsku svetkovinu vina ove godine došli ljubitelji vinske kapljice iz cele Srbije i mnogih udaljenih zemalja. Osim u vinu, oni do kasno u noć uživaju u pesmi, muzičko-scenskim spektaklima, starim srpskim jelima i pečenjima spravljenim na tradicionalan način.

Svečanost je počela vatrometom nakon čega je mr Jugoslav Stajkovac, predsednik aleksandrovačke opštine, otvorio Vinsku ulicu u kojoj su najbolji vinari ovog kraja izložili svoja vina i žestoka pića. U Muzeju vinogradarstva i vinarstva otvorena je likovna kolonija akademskih slikara Župe, te brojne kulturno-zabavne i sportske manifestacije.

Kao i prethodnih godina, vinarska kuća 'Vino-Župa' sutra i u nedelju besplatno će služiti svoje proizvode na Fontani vina, jedinstvenoj na svetu. Vino na Fontani deliće besplatno i u neograničenim količinama najlepše devojke Župe, a pošto uz božji napitak nešto treba i pojesti, organizatori će u nedelju za posetioci ispeći i vola od 600 kilograma.

Do tada posetioci Župske berbe zadovoljiće se prebogatom ponudom profesionalaca koji u kafanama i šatrama kilogram prasećeg pečenja prodaju za 800, jagnjećeg 1.200 dinara.

G. Zdravić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.