Besplatno dele placeve u Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2009, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno dele placeve u Crnoj Gori

PLUŽINE - Braća Mićo i Radonja Blagojević iz sela Gornja Brezna, kod Plužina u Crnoj Gori, odlučili su da zemlju koju poseduju sa ocem Stanojem, rasparčaju i besplatno je ponude zainteresovanima za gradnju vikendica.

Blagojevići su vlasnici etno sela "Montenegro", placevi su veličine od dva do pet ari i u neposrednoj su blizini tog objekta, a jedini uslov da neko dobije plac je da vikendicu sagradi u roku od dve godine.

U blizini manastira Pive >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Zemlja je rasparčana na osamdesetak placeva i do sada su, kažu, podelili dvadesetak.

Podgorički dnevnik "Dan" piše da se placevi nalaze u najlepšem delu sela, u podnožju šume Vojnika i neposrednoj blizni kanjona reke Komarnice i Pivskog jezera, a u blizini je i jedan od najlepših spomenika Srpske pravoslavne crkve - manastira Piva.

U Gornjim Breznima, po izgradnji etno-sela, Blagojevići su uredili više od 80 kilometara staza za šetnju i biciklističkih staza, a pogled sa tog mesta, na preko 1.000 metara nadmorske visine, pruža se prema planinama Durmitor i Golija.

"U vremenu savremenog načina življenja u stanovima i visokim zgradama izgrađenim od čelika i betona, čovek je postao otuđen od prirode bez koje, u stvari, i ne bi mogao da živi. Mi nudimo alternativu da svi zainteresovani svoje slobodno vreme provedu u netaknutoj prirodi, a sa jedinim interesom da oživimo opustela sela i nadamo se da će žitelji iz okolnih sela krenuti našim primerom", kaže Blagojević.

Takođe, za one koji hoće da se bave poljoprivredom obezbedili smo i obradive površine kod meštana sela, a jedno ralo godišnje zainteresovane bi koštalo svega 50 evra, dodao je on

Planirano je da se na predviđenim parcelama grade tipske vikendice, a gradila bi ih firma koja bi dostavila najjeftiniju ponudu.

Tipske kuće do 50 kvadrata

Predviđeno je da objekti budu između 35 i 50 kvadrata, građene od brvana sa odličnom izolacijom kako bi se mogle koristiti i tokom zimskog perioda.

Svaka će, kažu, imati mokri čvor, dvorište ograđeno jelovim živicama, oivičeno brezama i sa letnjikovcem za sedenje.

Blagojevići kažu da je do sada najbolju ponudu dostavila nikšića građevinska firma "Neckom" koja vikendicu od 35 kvadrata po sistemu ključ u ruke gradi za 11.000 evra, odnosno 320 evra po kvadratu.

Braća Blagojevići se kaže nadaju da će njihovim primerom krenuti i ministarstva poljoprivrede i turizma jer poseduju ogromne površine zemlje koje su neiskorišćene.

Reč je, tvrde, o programu povratka selu i kažu da im je žao što za to nisu naišli na razumevanje u ministarstvu turizma Crne Gore od kojeg su tražili samo "moralnu podršku".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.