Besplatna škola kulinarstva za domaćice

Izvor: Kurir, 22.Apr.2012, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatna škola kulinarstva za domaćice

NIŠ - U Nišu je prvi put organizovana besplatna kulinarska obuka za domaćice i sve koji su zainteresovani da nešto nauče od poznatih gastronoma. Petina polaznika kursa su muškarci.

Tokom aprila, polaznici male kulinarske škole imaju priliku da usavrše teorijsko znanje i praktične veštine pripremanja jela.

Posle teorije, na prvom času praktične obuke, profesor niške Ugostiteljsko-turističke škole Petar Arsenkov, pokazao je kako se dekorišu predjela i hladna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jela.

Samim izgledom jela može se izmamiti osmeh, zasititi ljudi, ali im se može i pokvariti apetit, objašnjava Arsenkov.

Dvadesettrogodišnja domaćica Milica Miljković pažljivo sluša i vredno zapisuje sve što je za nju novo, kako kaže, "cake" koje može da usvoji i da  joj budu od koristi.

Iako je obuka namenjena prvenstveno domaćicama, petinu od ukupno 60 polaznika čine muškarci.

"Nameravam da kad-tad otvorim svoj ugostiteljski objekat", kaže Ivan Korać, "i želeo bih da kulinarstvo, moja kuhinja, upotpuni celinu."

Majstori kulinarstva pokazali su polaznicima kursa kako se pravi dobar roštilj, prenosi RTS.

Meso može da se priprema i na električnom roštilju, ali nije to to, kažu majstori, i zato su taj deo obuke organizovali na otvorenom.

Roštilj, bar onaj leskovački, priprema se isključivo od junećeg mesa, objasnio je leskovački ugostitelj Grujica Ivković:

"Sečenje, soljenje, mlevenje na šajbni od 8 milimetara, posle dvanaest sati na šajbni od tri milimetra, zatim se formira i peče."

Obuku su organizovali Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša i gradska opština Pantelej.

"Želeli smo da im pokažemo koji su to savremeni trendovi u pripremanju hrane, ali i kako se pripremaju naša nacionalna jela", kaže Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Interesovanje za kurs bilo je veliko, pa će uskoro biti organizovana još jedna takva obuka, a već na jesen i obuka za pripremanje slavskih jela.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Besplatna škola kulinarstva

Izvor: RTS, 22.Apr.2012

U Nišu je prvi put organizovana besplatna kulinarska obuka za domaćice i sve koji su zainteresovani da nešto nauče od poznatih gastronoma. Petina polaznika kursa su muškarci. ..Tokom aprila, polaznici male kulinarske škole imaju priliku da usavrše teorijsko znanje i praktične veštine pripremanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.