Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatna poseta muzejima

Povodom manifestacije „Dani evropske baštine“ danas je za sve zainteresovane organizovana besplatna poseta muzejima u sastavu Muzeja grada. Posetioci će moći od 10 do 18 časova da vide izložbu nameštaja, opreme i umetničkih predmeta članova dinastije Obrenović i gradskih porodica pod nazivom „Enterijeri beogradskih kuća XIX veka“ u Konaku kneginje Ljubice, kao i izložbu „Beleške burnih odnosa: Austrijsko-srpski odnosi od 1836. do 1914.“

Posetom arheološkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nalazišta Vinča od 12 do 18 časova, zainteresovani će moći da saznaju kako je otkrivena Vinča. Spomen-muzej Ive Andrića i izložbu koja hronološki prati životni i stvaralački opus laureata Nobelove nagrade, pisca i diplomate, građani će moći da posete danas od 12 do 20 časova, dok će u Muzeju Paje Jovanovića biti postavljena stalna izložba najpoznatijeg slikara od 10 do 18 časova. U Domu Pave i Milana Sekulića u Uzun Mirkovoj 5 nalazi se zbirka 165 ikona porodice Sekulić iz perioda od 15. do 19. veka koju će građani moći da pogledaju od 10 do 18 časova. Muzej Jovana Cvijića je porodična kuća Jovana Cvijića sa bogatim arhivsko-bibliotečkim materijalom, delima likovne i primenjene umetnosti, izvedena po njegovim sugestijama u duhu tradicionalne ahtitekture i kulture i može se posetiti danas od 12 do 20 časova, a Muzej Banjičkog logora u Ulici Pavla Jurišića Šturma 33, koji je posvećen uspomeni na zatvorenike i žrtve nacističkog koncentracionog logora, rekonstruisan ambijent autentične logoraške sobe otvoren je za posetioce od 10 do 18 časova.

Obilazak Narodnog muzeja u nedelju

Svake poslednje nedelje u mesecu organizuje se obilazak zgrade Narodnog muzeja, pa će građani u nedelju od 10 do 14 časova moći da se u društvu kustosa prošetaju kroz sale, kancelarije muzejske uprave, kancelarije kustosa i izložbeni prostor. Ovom prilikom ulaz za grupe će biti sa Trga republike.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.