Izvor: Blic, 04.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besparica oterala pacijente

Besparica oterala pacijente

NOVA VAROŠ - Specijalna bolnica 'Zlatar' obustavila je prijem srčanih bolesnika koji se leče o državnom trošku, jer je u kasi ustanove sa 65 zaposlenih za njihovo lečenje i rehabilitaciju ponestalo para.

Bolnica 'Zlatar', na istoimenoj planini kod Nove Varoši, već je potrošila svih 19 miliona dinara odobrenih za ovu godinu od strane Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, pa će u ovoj zdravstvenoj ustanovi u naredna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tri meseca moći da se leče samo pacijenti koji boravak plate iz sopstvenog džepa.

Na pregled trenutno čeka oko hiljadu pacijenata sa uputima lekarskih komisija iz mesta širom Srbije, ali će oni na rehabilitaciju posle infarkta i operacija na srcu morati da sačekaju do prvog dana januara. Do Nove godine na oporavak i lečenje neće biti primani ni pacijenti sa srčanim tegobama koje u 'Zlatar' šalju Dom zdravlja u Novoj Varoši, bolnice u Priboju i Prijepolju i filijale Zdravstvenog osiguranja u Užicu.

- Nije to nikakav hir direktora niti osoblja Specijalne bolnice, već restriktivna mera Zavoda za zdravstveno osiguranje, koje smo u obavezi da se pridržavamo. Potrošili smo sumu koju smo dobili od Republičkog zavoda i nemamo prava da više na njihov račun primamo pacijente, a nismo ni u mogućnosti da sami snosimo troškove njihovog ambulantnog i bolničkog lečenje i rehabilitacije - kaže Desimir Mrdović, direktor Specijalne bolnice 'Zlatar'.

Zbog odluke da obustave prijem srčanih bolesnika, zaposleni su izloženi svakodnevnim pretnjama i pritiscima pacijenata i njihovih srodnika, a neprijatnosti doživljava i osoblje i lekari domova zdravlja. Rukovodstvo opštine Nova Varoš upozorilo je zbog toga nadležne da bi problemi nastali zbog prazne kase u Specijalnoj bolnici mogli da poprime dramatične razmere i zatražilo hitan sastanak na kome bi se razgovaralo o putevima izlaska iz novonastale situacije.

- Kod nas ne dolaze oboleli od išijasa i reume, već pacijenti koji su pretrpeli infarkt - kaže Mrdović.

Ž. Dulanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.