Besom do napretka u karijeri

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besom do napretka u karijeri

Osobe koje umeju da kanališu i upotrebe nagomilani bes na konstruktivni način više se dokazuju u profesionalnom i ličnom životu.

Istraživači Instituta za razvoj odraslih osoba pri Harvard univezitetu u SAD koji su se bavili proučavanjem promena raspoloženja na poslu ustanovili su da se izražavanje besa više ne smatra znakom nedostakta kontrole, već da predstavlja ključ profesionalnog i ličnog uspeha.

Kod osoba koje odbijaju da razotkriju i suoče se sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svojim frustracijama postoji manja sklonost ka napredovanju u profesionalnoj karijeri.

Suprotno njima, osobe koje umeju da kanališu i upotrebe nagomilani bes na konstruktivni način više se dokazuju u profesionalnom i ličnom životu.

Profesor Džordž Vajant, psihijatar i direktor odseka za istraživanje razvoja odraslih ljudi na Harvardu, ovo istraživanje zasniva na posmatranju 824 muškaraca i žena u vremenskom periodu od preko 40 godina.

Vajant raspolaže dovoljnim brojem podataka na osnovu kojih može da tvrdi da pojedinci imaju tendenciju da ideju besa povezuju sa mislima koje su potpuno suprotne "pozitivnom razmišljanju", branjenom kao najbolji način za suočavanje sa teškoćama života.

Ne pobijajući to rezonovanje, istraživači u njemu najčešće vide samo odbijanje suočavanja sa realnošću koja je suviše bolna za prihvatanje.

Negativne emocije, kao strah i bes, su urođene i od izuzetne važnosti, smatra profesor Vajant i ističe da su one često presudne za preživljavanje.

Njegove zaključke potvrđuje i nedavna studija objavljena u časopisu "Džornal ov bihevjor end personaliti". Više od polovine osoba obuhvaćenih istraživanjem izjavilo je da su se trenuci ispoljavanja velikog besa kasnije pokazali veoma korisnim.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.