Besni su – vojska hitno raspoređena

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 09:46

"Besni su" – vojska hitno raspoređena

Vojnici su u četvrtak raspoređeni u glavnom gradu Pakistana nakon što je hapšenje bivšeg premijera Imrana Kana izazvalo nasilne proteste njegovih pristalica.

Kanu je u sredu određen osam dana u pritvoru zbog optužbi za korupciju, posle višemesečne političke krize u kojoj je svrgnuti lider vodio kampanju protiv moćne vojske.

Hanovo hapšenje razbesnelo je pristalice njegove pakistanske partije Tehrik-e-Insaf (PTI), koji su se sukobili sa bezbednosnim snagama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nekoliko gradova i marširali do sedišta vojske.

Pristalice bivšeg premijera optužuju vojsku da je organizovala Kanovo svrgavanje u aprilu prošle godine, ali vojska negira bilo kakvu umešanost.

"Ako misle da će nas hapšenje Imrana Kana demoralisati, onda se veoma varaju - rekao je jedan od učesnika protesta Niaz Ali u sredu u Pešavaru, gde je zapaljeno nekoliko spomenika i vladinih zgrada. Mi smo sa Imran Kanom i podržavaće ga do smrti“, rekli su.

Najmanje sedam zvaničnika iz centralnog rukovodstva PTI uhapšeno je i pritvoreno, optuženo za organizovanje protesta, saopštila je policija Islamabada u četvrtak rano ujutru.

Vlada je u sredu odobrila raspoređivanje vojske u dve provincije, uključujući Pendžab, najmnogoljudniji - i glavni grad kako bi se uspostavio red. Policija Islamabada saopštila je da su trupe već ušle u osetljivu "crvenu zonu" glavnog grada u kojoj se nalaze vladine zgrade.

Najmanje šest osoba je poginulo u incidentima vezanim za proteste, javili su policija i bolnice. Stotine policajaca je povređeno, a više od 2.000 ljudi je uhapšeno širom zemlje, uglavnom u provincijama Pendžab i Hajber Pahtunhva, saopštile su policijske snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.