Berns: Kosovo će biti član UN

Izvor: B92, 23.Feb.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berns: Kosovo će biti član UN

Nikolas Berns (FoNet)

Vašington -- Vašington smatra da Kosovo treba da bude članica UN i podržaće taj cilj, rekao američki podsekretar Nikolas Berns.

Berns je kazao da će za to možda biti potrebno neko vreme, jer će se neke zemlje možda privremeno opredeliti da blokiraju Kosovo, ali da će Kosovo na kraju postati punopravni član Ujedinjenih nacija. "Na kraju, ono će biti tretirano kao punopravni član međunarodne zajednice", rekao je on u razgovoru s novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << putem Interneta na sajtu Stejt departmenta.

Upitan da li SAD nameravaju da u skorije vreme dozvole prijem Kosova u NATO zbog Rusije i Srbije, čak i ako Kosovo ne može da bude članica UN, Berns je rekao da će Kosovo biti partner NATO-u.

"Na kraju, ako Kosovo bude želelo članstvo i ispuni uslove Alijanse, uveren sam da će to biti razmotreno. Šira poenta je ova: mi svi moramo da radimo u cilju mira i stabilnosti na Balkanu, pošto to ljudi koji tamo žive, zaslužuju", rekao je on.

Američki diplomata je kazao da je Srbija pogrešila kada je povukla svog ambasadora iz SAD, pošto je "u ovakvim vremenima" potrebno da postoji "otvorena i jasna komunikacija" između dve vlade.

On je rekao i da će američki ambasador Kameron Manter ostati u Beogradu i prenositi stavove SAD srpskim vlastima i narodu.

"Amerikanci su prijateljski nastrojeni prema Srbima. Mi poštujemo srpski narod. Ali Srbija mora da se prilagodi promenama u stvarnosti i obaveže da će živeti u miru sa svim građanima Kosova", rekao je on.

Berns je ocenio da su jučerašnji napadi na ambasade u Beogradu bili "necivilizovani akti rulje koja je uzela zakon u svoje ruke", kao i da nema opravdanja za te napade.

Upitan koliko Moskva može da naškodi Kosovu odbijanjem da mu odobri članstvo u međunarodnim organizacijama, Berns je rekao da SAD snažno savetuju Rusiji da bude odgovornija u svojim javnim komentarima o Kosovu.

On je rekao da Rusija ima obavezu u očuvanju mira i stabilnosti i dodao da ta zemlja godinama nije igrala značajnu ulogu na Kosovu, kao i da je povukla glavninu svog osoblja iz međunarodnih napora.

"Rusija je ove nedelje bila usamljena u svojim stavovima, odnosno da vrlo malo zemalja podržava njen stav u vezi s Kosovom", rekao je on, kao i da svakog dana sve više zemalja u svetu priznaje Kosovo.

Berns navosi da je time pravda zadovoljena, pošto je Kosovo zaslužilo da bude nezavisno, dok je Srbija zgubila svoje pravo na Kosovo nakon "brutalnog i neopravdanog napada na kosovske Albance 1998. i 1999. godine".

Kazao je da se u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN ne isključuje proglašenje nezavisnosti Kosova, kao i da se formulacija o suverenitetu i teritorijalnom integritetu SR Jugoslavije navodi u preambuili te rezolucije, a ne u pravno-operativnom smislu.

"Drugim rečima, iako je rezolucija težila dogovornom rešenju, nije predviđala konačni ishod i nije pravno zahtevala dogovorno rešenje", rekao je visoki funkcioner Stejt departmenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.