Berluskoniju ukinut imunitet

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoniju ukinut imunitet

Ustavni sud Italije ukinuo imunitet premijeru Silviju Berluskoniju i time otvorio put za nastavak sudskih procesa protiv njega zbog korupcije i poreske pronevere. Berluskoni prkosno odgovara da će se odbraniti.

Premijer Italije Silvio Berluskoni pred zakonom je izjednačen sa ostalim građanima.  Ustavni sud ukinuo mu je imunitet.

Zakon o imunitetu izaglasan je prošle godine u Parlamentu na Berluskonijevo insistiranje, da ga suđenja ne bi ometala u ispunjavanju premijerskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obaveza. Zakon je, osim premijera, štitio i šefa države i predsednike oba doma Parlamenta. Ocenu ustavnosti zakona tražili su tužioci koji vode procese protiv Silvija Berluskonija.

Berluskoni je optužen i za davanje mita, a britanski advokat koji ga je primio da bi lažno svedočio u međuvremenu je osuđen na zatvorsku kaznu.

Međutim, italijanski premijer prkosno odgovara da će se odbraniti.

"Suđenja u Milanu su prave farse i oduzeće mi nekoliko časova od poslova u vladi da bih otišao tamo i pokazao da su lažovi. Ovo me je osnažilo, ovo je osnažilo Italijane. Živela Italija, Živeo Berluskoni", rekao Silvio Berluskoni.

Analitičari kažu da se, gledajući na kratak rok, ništa krupno neće dogoditi na italijanskoj političkoj sceni, neće biti rekonstrukcije vlade, niti prevremenih izbora.

Na dugi rok, međutim, Berluskoni se približava kraju političke karijere, delom zbog godina - pre deset dana napunio je 73, a delom zbog skandala poslednjih nekoliko meseci.

Njegovi politički partneri, uprkos trenutnoj podršci, spremaju se da preuzmu vođstvo partije Narod slobode, a opozicija ima razlog više za napade.

Pjero Fasino iz opoziciona Demokratske partije kaže da Berluskoni od sada ne sme da se brani sudom, nego na sudu.

Italija ima spor pravosudni sistem i to je osnovni razlog što Berluskoni ne brine za položaj, čak i ako bude osuđen. Presude se ne sprovode dok se ne iscrpi i poslednja mogućnost za žalbu.

Pretpostavlja se da cela procedura u njegovom slučaju može da traje bar do 2012. godine.

Analitičari se plaše za ekonomiju, jer je pitanje kako oslabljeni premijer može da sprovodi rezove koji Italiju treba da izvedu iz krize. U međuvremenu, vrednost akcija njegove medijske imperije pada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.