Berluskoni prisvojio 34 miliona dolara?

Izvor: RTS, 23.Jan.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni prisvojio 34 miliona dolara?

Italijanska štampa piše da bi premijer Silvio Berluskoni mogao da bude optužen za prisvajanje 34 miliona dolara jer je dobit od poslovanja njegove kompanije odlazio na račune u državama poznatim kao "poreski rajevi".

Istraga je otkrila da je kompanija italijanskog premijara Silvija Berluskonija kupovala filmska prava preko kompanije Vajltšer i preprodavala ih američkim kompanijama i obrnuto, a razlike u cenama, oko 34 miliona dolara, odlazile su na račune u državama poznatim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao "poreski rajevi", piše štampa u Italiji.

Za neovlašćeno prisvajanje 34 miliona dolara mogao bi biti optužen italijanski premijer Silvio Berluskoni i njegov sin Pjersilvio koji je na čelu porodične televizijske kompanije Medijaset za utaju poreza.

Istragu, vezanu za kopoprodaju televizijskih prava njihove kompanije vodio je tužilac u Milanu Fabio De Paskvale. a ona bi mogla biti okončana podizanjem optužnice protiv 12 osoba.

Pod istragom su i Berluskonijev prijatelj i direktor Medijaseta Fedele Confalonieri, bankar Paolo Del Bue, producent Frank Agrama i još trojica direktora "Medijaseta" i dvojica građana Hong Konga.

Istraga je otvorena 2007. godine u nizu drugih istraga protiv Berluskonija vezanih za optužbe neovlaćenog prisvajanja novca.

Finansijska policija pretresla je kancelarije kompanije Rti, koju kontroliša "Medijaset" i koja je preuzela kompaniju Medijatrejd, a koja je, od 1999. godine preuzela poslove kompanije Ims iz Malte u kupovini televizijskih prava.

U banci u Švajcarskoj zaplenjeni su računi kompanije Vajltšer, producenta Franka Agrame, koja ima sedište u Hong Kongu, a za koga istraga smatra da je tajni partner italijanskog premijera.

Na računima Agrame u Švajcarskoj zaplenjen je, u švajcarskim francima, iznos od oko 100 miliona evra. Na tim računima je, navodno, stavljeno 34 miliona dolara.

Silvio Berluskoni optužio je milansko tužilaštvo da izvlači optužbe protiv njega uoči izbora. Krajem marta u Italijani će birati novu vlast u 13 od 20 regiona.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.