Berluskoni potvrdio da će podneti ostavku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni potvrdio da će podneti ostavku

RIM -

Italijanski premijer Silvio Berluskoni potvrdio je večeras da će podneti ostavku nakon što u parlamentu bude usvojen novi budžetski zakon.

"Posle usvajanja ovog finansijskog zakona koji ima amandmane za sve što je Evropa tražila od nas, povućiću se da bi šef države mogao da započne konsultacije", rekao je Berluskoni televiziji Kanal 5, čiji je vlasnik.

Njegova izjava samo potvrđuje ranije večerašnje saopštenje italijanskog predsednika Đorđa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Napolitana da je Berluskoni u razgovoru sa njim obećao da će podneti ostavku, prenosi Rojters.

Italijanski parlament usvojio je danas zakon o budžetu koji je predložila vlada, ali glasanje je pokazalo da premijer Berluskoni više ne može da računa na apsolutnu većinu u Predstavničkom domu.

Za budžet je glasalo 308 poslanika (umesto 316 poslanika, što bi bila apsolutna većina), 321 je bio uzdržan i niko nije bio protiv.

Opozicija je odmah posle glasanja tražila da Berluskoni podnese ostavku kako bi umirio finansijska tržišta.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni obećao je večeras u razgovoru s predsednikom Đorđom Napolitanom da će podneti ostavku nakon što parlament usvoji ekonomske reforme koje traži Evropska unija, čime će se okončati njegova dvadesetogodišnja karijera, javila je američka agencija AP.

Italijanski predsednik Napolitano razgovarao je gotovo čitav sat s Berluskonijem nakon što je on, ranije danas, izgubio parlamentarnu većinu tokom rutinskog glasanja.

U saopštenju kancelarije Napolitana kaže se da je Berluskoni obećao tokom ovog susreta da će podneti ostavku čim ekonomske reforme budu usvojene u parlamentu, prenosi AP.

Glasanje o tim merama planirano je za sledeću sedmicu.

Opozicija je odmah posle glasanja tražila da Berluskoni podnese ostavku kako bi umirio finansijska tržišta

"Vlada nema većinu u ovoj skupštini", rekao je odmah po glasanju šef glavne opozicione partije, Demokratske stranke, Pjerluiđi Bersani.

Neposredno pred glasanje u parlamentu, Umberto Bosi, lider Lige za sever koja je koalicioni partner Berluskonijevog PDL-a, rekao je novinarima da je premijera pozvao da podnese ostavku.

Bosi je zatražio da na Berluskonijevo mesto bude postavljen Anđelino Alfano, bivši ministar pravde i istaknuti član PDL-a.

Italijanski mediji preneli su i da je Berluskoni navodno rekao svojim saradnicima da će odluku o povlačenju ili ostajanju na mestu premijera doneti posle današnjeg glasanja o budžetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.