Berluskoni izbačen iz parlamenta

Izvor: RTS, 27.Nov.2013, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni izbačen iz parlamenta

Zbog osude za utaju poreza, italijanski senat oduzeo poslanički mandat bivšem premijeru Silviju Berluskoniju. Time se onemogućava da Berluskoni u narednih šest godina ponovo bude izabran u parlament.

Italijanski parlament oduzeo je poslanički mandat bivšem premijeru Silviju Berluskoniju zbog osude za utaju poreza.

Kako navodi Rojters, predsedavajući Senata proglasio je Berluskonija nedostojnim mesta u parlamentu, pošto je odbačen niz amandmana njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pristalica o predlogu za izbacivanje.

Time se onemogućava da Berluskoni u narednih šest godina bude ponovo izabran u parlament, ali to ne mora da znači i kraj njegove političke karijere.

Berluskoni je do pred samo glasanje ostao prkosan, pa je u obraćanju pristalicama ispred svoje rezidencije u Rimu proglasio današnji dan "danom žalosti za demokratiju".

On je tom prilikom takođe optužio državno tužilaštvo da protiv njega već 20 godina vodi "politički progon".

Uoči rasprave, predsednik Senata Pjetro Graso rekao je da su senatori pozvani da diskutuju o "poništavanju izbora senatora Berluskonija" u skladu sa zakonom usvojenim prošle godine da se osobama koje su osuđene za krivično delo zabrani da uđu u parlament.

Bivši premijer, koji je osuđen na kaznu od četiri godine zatvora, a koja se može smanjiti na godinu dana kućnog pritvora ili društveno korisnog rada, tvrdi da je nedužan i da je žrtva levičarski orijentisanih sudija.

Berluskonijeva partija Napred Italija (Forca Italia) sinoć je zvanično povukla podršku vladajućoj koaliciji, nekoliko sati pred glasanje o budžetskom predlogu za 2014. godinu i dan uoči glasanja o sudbini Berluskonija u Senatu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Berluskoni izbačen iz parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2013

Bivšem premijeru Italije Silviju Berluskoniju oduzeto je danas mesto senatora čime je on izgubio status parlamantarca, posle konačne presude na godinu dana zatvora zbog utaje poreza, prenose italijanski mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.