Berluskoni: Ponosan na učinjeno, nada se povratku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2011, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni: Ponosan na učinjeno, nada se povratku

RIM -

Dojučerašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je danas da je ponosan na svoj rad tokom ekonomske krize i da bi želeo da ponovo bude na putu vlade.

"Ponosan sam na ono što smo uspeli da uradimo tokom ove tri i po godine označene međunarodnom krizom bez presedana u istoriji", napisao je Berluskoni u pismu lideru vanparlamentarne partije Desnica Frančesku Storačeu.

"Delim vaša uverenja i nadam se da ćemo zajedno ponovo biti na vladinom putu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naveo je Berluskoni.

On je ocenio da je izgubio apsolutnu većinu u parlamentu zato što je "na kraju u parlamentu prevladala logika malih ucena i otpadnika, što su stare mane italijanske politike".

Berluskoni je time napao predsednika Predstavničkog doma Đanfranka Finija, bivšeg saveznika koji je pre godinu dana prešao u opoziciju.

"Kavalijere", nadimak po kome je Berluskoni bio poznat, branio je svoj bilans ocenivši da je "Italija već dala veoma mnogo u terminima ekonomske discipline i da je sa velikim osećajem odgovornosti prihvatila žrtve nametnute planovima štednje koji su usvojeni u julu i avgustu".

I pored javnog duga, Italija je na drugom mestu u EU po solidarnosti, odmah iza Nemačke, a naša stopa nezaposlenosti je za dva poena manja od evropskog proseka, istakao je Berluskoni.

Priklještena ogromnim dugom od 1.900 milijardi evra, odnosno 120 odsto bruto društvenog proizvoda, Italija je stavljena pod nadzor Međunarodnog monetarnog fonda, EU i Evropske centralne banke.

Počele konsultacije o novom premijeru Italije

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano započeo je danas razgovore sa političkim i parlamentarnim liderima o mogućem sastavu nove vlade i načinu da se Italija izvuče iz finansijske krize.

Ugledni ekonomista Mario Monti smatra se glavnim kandidatom za mesto novog premijera, prenosi AP.

Napolitano je jutros razgovarao sa predsednikom Senata Renatom Skifanijem, u okviru serije konsultacija koje će potrajati čitav dan.

Ukoliko dobije dovoljno podrške, Napolitano bi mogao do večeras da odredi Montija za novog premijera, navodi AP.

Silvio Berluskoni je sinoć podneo ostavku kao što je i obećao, odmah pošto je parlament usvojio ekonomske reforme, koje je od Italije zahtevala EU, što je premijer postavio kao preduslov za odlazak sa dužnosti.

Slavlje i ogorčenost na ulicama Rima

Vest o ostavci italijanskog premijera Silvija Berluskonija hiljade Italijana dočekalo je uz zvuke automobilskih sirena i ples na ulicama, dok se grupa premijerovih pristalica okupila ispred njegovog kuće ogorčena zbog odlaska lidera koji "nije zaslužio da ga njegov narod izda".

Demonstranti su se polivali šampanjcem i grlili na trgu ispred rezidencije predsednika Đorđa Napolitana, pošto su do njih stigle vesti da je Berluskoni podneo ostavku, uzvikujući "Živela Italija" i "Konačno".

Okupljeni ispred predsedničke palate pozdravili su ostavku Berluskonija kao revoluciju, uz povike "Proleće", aludirajući na talas narodnih pobuna na Bliskom istoku i severu Afrike tzv. "arapsko proleće".

"Mi smo ovde da proslavimo pad jednog režima", poručili su učesnici skupa.

Nisu svi, međutim, bili u slavljeničkom raspoloženju, preneo je AFP.

"Osećamo se kao siročići. Demokratija je zgažena. Uvereni smo da ovo nije kraj Berluskonija", rekla je jedna od njegovih pristalica koje su se okupile ispred vile Gracioli.

Atmosfera je u jednom trenutku postala napeta pošto se grupa neofašista pridružila okupljenima uzvikujući slogane protiv bivšeg komesara Evropske unije Maria Montija, koji se pominje kao mogući naslednik Berluskonija.

"Monti je hulja. Italija nije na prodaju", uzvikivali su neki od njih.

Odlazak skandal majstora

Ostavkom italijanskog premijera Silvia Berluskonija okončana je jedna politička era u zemlji sa najviše skandala u novijoj istoriji Italije.

Berluskoni je "osvojio Italiju" kada je stupio na političku scenu devedesetih godina, u vreme kad je bio vlasnik fudbalskog kluba "Milan", kao i mreže popularnih i komercijalnih TV kanala.

Njegova kompanija "Fininvest" imala je udeo u najvećoj italijanskoj izdavačkoj kući "Arnoldo Mondadori", među čijim izdanjima je "Panoramo", jedan od najpopularnijih časopisa u Italiji.

Zahvaljujući tome, kao i vezama sa Socijalističkom partijom i njenim vođom Betinom Kraksijem, postao je jedan od najbogatijih i najuticajnijih ljudi u Italiji.

Bio je jedan od premijera sa najdužim stažom u Italiji posle Drugog svetskog rata, i treći kada je reč o dužini mandata od osnivanja Italije, posle Benita Musolinija i Đovanija Đolitija.

Tri puta je bio premijer, u periodima 1994-1995, 2001-2006. i 2008-2011. godine. Osnivač je partije "Napred Italija" (Forca Italia) sa kojom je u martu 1994. dobio izbore. Ova partija i stranka Nacionalna alijansa ujedinile su se 2009. u partiju "Narod slobode", na čijem je čelu bio Berluskoni.

Treći čovek u Italiji po bogatstvu, koje je prema Forbsovoj listi, 2010. godine iznosilo devet milijardi dolara, vlasnik raskošnih vila u Sardiniji i širom sveta, Berluskoni je dovođen u vezu sa nizom seksualnih i korupcionaških skandala.

Mediji su pisali o njegovim aferama, poput one sa atraktivnom kandidatkinjom za evropski parlament, kao i o aferi "Rubi", o njegovoj navodnoj vezi sa maloletnom igračicom.

Berluskoni se više puta našao pred sudom, po optužbama za korupciju, a mnoge od njih su odbačene. Od tri suđenja koja su u toku jeste i suđenje za zloupotrebu položaja u aferi "Rubi".

Mediji su pisali i o njegovom burnom razvodu sa drugom suprugom Veronikom, s kojom ima troje dece.

Berluskonijev mandat obeležili su i brojni diplomatski gafovi, uključujući poređenje nemačkog predstavnika u Evropskom parlamentu sa nacistom, nazivanje predsednika SAD Baraka Obame "preplanulim" i flertovanje sa ženama predsednicama drugih država.

Njegova nedavna šala da bi trebalo da promeni naziv svoje partije u "Napred mačkice" (Forca Gnocca), naišla je na oštre kritike javnosti, ali i opozicije, koja je premijera optuživala za ekonomski kolaps zemlje.

U poslednje vreme bili su česti pozivi premijeru da podnese ostavku, a poslednje ankete javnog mnjenja pokazivale su da mu je popularnost pala na rekordno niski nivo - samo 22 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Berluskoni ponosan na učinjeno, nada se povratku

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Nov.2011

RIM - Dojučerašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je danas da je ponosan na svoj rad tokom ekonomske krize i da bi želio da ponovo bude na putu vlade.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Silvio Berluskoni ponosan na svoj rad

Izvor: Danas, 13.Nov.2011

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni uputio je pismo lideru vanparlamentarne partije Desnica Frančesku Storačeu u kojem je ocenio da je ponosan na svoj rad tokom ekonomske krize i poručio tom političaru da deli njegova uverenja.

Nastavak na Danas...

Mario Monti mandatar za sastav nove italijanske vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2011

RIM -..Dojučerašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je danas da je ponosan na svoj rad tokom ekonomske krize i da bi želeo da ponovo bude na putu vlade..."Ponosan sam na ono što smo uspeli da uradimo tokom ove tri i po godine označene međunarodnom krizom bez presedana u istoriji",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.