Berluskoni: Ostajem u politici

Izvor: B92, 18.Sep.2013, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni: Ostajem u politici

Rim -- Nekadašnji italijanski premijer i lider stranke Narod slobode Silvio Berluskoni izjavio je da će nastaviti da se bavi politikom.

Berluskoniju preti izbacivanje iz parlamenta zbog optužbi za finansijske malverzacije, što bi moglo da izazove još jednu krizu vlasti i dovede do pada aktuelne vlade demokrate Enrika Lete, a danas je saopštio da ostaje u politici čak i ako bude primoran da napusti parlament.

"Ostaću sa vama, bez obzira da li će biti 'Berluskonijevog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pada, ili neće. Moguće je baviti se politikom i van parlamenta", rekao je Berluskoni u video obraćanju koje je prenosio TV kanal RAI njuz 24.

BBC navodi da je obraćanje bilo "emotivno" i da je Berluskoni rekao da sudije u Italiji "izvrću" demokratske principe.

Berluskoni je ponovo rekao da nije kriv za ono za šta ga optužuju i najavio da će nastaviti da se bori za revidiranje presude najvišeg Kasacionog suda.

Berluskoni je, pritom, pozvao Italijane da "reaguju, protestuju i bore se protiv zla", koje on vidi u "upotrebi pravosuđa radi političkih ciljeva".

Prema njegovim rečima, Italija je na pragu ekonomske i političke krize bez presedana, prenela je RIA Novosti, dodajući da Berluskoni kao jednu od mera "neophodnih za izbegavanje katastrofe" vidi obnavljanje njegove partije Forca Italija.

Berluskonija je Vrhovni sud 1. avgusta osudio na četiri godine zatvora, a prema italijasnkom zakonu s kraja 2012, osobe koje su kažnjene na duže od dve godine zatvora, ne mogu se kandidovati i baviti politikom, podseća ruska agencija.

Njegovi advokati smatraju, međutim, da se tim aktom krši Evropska konvencija o ljudskim pravima, kao i protokol Evropskog suda za ljudska prava o pravu na slobodne izbore, zbog čega su se obratili sudu u Strazburu.

Intrefaks, pak, prenosi pisanje italijanskih medija, po kojima bivši premijer razmatra mogućnost učešća na izborima za Evropski parlament maja 2014. godine, kao kandidat Estonije i da su takav plan odobrili Berluskonijevi savetnici.

Estonija je izabrana, piše ta ruska agencija pozivajući se na estonski list "Postimes", jer je tamo sedište bliskog Berluskonijevog prijatelja, italijanskog biznismena Ernesta Preatonija.

Izborna komisija Estonije saopštila je da ne može ni da potvrdi, ni da odbaci pravo Berluskonija da se kandiduje, jer je to komplikovano pravno pitanje i potrebno je upoznati se sa presudama i odlukama italijanskog parlamenta, dok se savetnici 76-godišnjeg bivšeg premijera nadaju da presuda za mahinacije sa porezima neće biti prepreka, jer će zbog godina služiti kaznu od godinu dana kućnog pritvora, navodi Interfaks.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Berluskoni: Ostajem u politici

Izvor: Akter, 18.Sep.2013

Nekadašnji italijanski premijer i lider stranke Narod slobode Silvio Berluskoni izjavio jeda će nastaviti da se bavi politikom

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.