Berlinski zid je pao pre 30 godina, ali nevidljiva barijera i dalje deli Nemačku

Izvor: Beta, 09.Nov.2019, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlinski zid je pao pre 30 godina, ali nevidljiva barijera i dalje deli Nemačku

Berlinski zid je pao pre 30 godina, ali nevidljiva barijera i dalje deli Nemačku na dva dela i iako razlike polako blede, one su i danas prisutne.Ushićene mase su 9. novembra 1989. počele da ruše betonsku blokadu koja je delila Zapadnu od Istočne Nemačke, nekoliko sati pošto su komunističke vlasti Demokratske Republike Nemačke (DDR) objavile ukidanje ograničenja putovanja za gradjane te zemlje.Propaganda i strah zamenjeni su osećajem slobode i jedinstva, a pad Zida koji je simbolički označio kraj komunizma u Evropi, probudio je nade miliona dotadašnjih Istočnih Nemaca, navodi Si-En-En (CNN).Kapitalistička Savezna Republička Nemačka i DDR ujedinile su se za manje od godinu dana od pada Berlinskog zida, 3. oktobra 1990. godine.Mnoge razlike koje su postojale izmedju dva dela sada jedinstvene države, naročito ekonomske, smanjene su, navodi profesor sociologije na berlinskom Univerzitetu Humbolt Štefen Mau za CNN. "Ali i dalje postoje snažne razlike u stavovima i mentalitetu. Velike su razlike izmedju istoka i zapada kad je reč o tome kako ljudi vide bivšu DDR, koliko veruju demokratskim institucijama, kako gledaju na elite ili na medije, kao i u odnosu prema Rusiji", kazao je Mau.Razlikuje se i kako gradjani vide sebe i svoju zemlju."Većina zapadnih Nemaca rekla bi da više nema ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Berlinski zid pao pre 30 godina, ali nevidljiva barijera i dalje deli Nemačku

Izvor: Danas, 09.Nov.2019

Berlinski zid je pao pre 30 godina, ali nevidljiva barijera i dalje deli Nemačku na dva dela i iako razlike polako blede, one su i danas prisutne. Članak Berlinski zid pao pre 30 godina, ali nevidljiva barijera i dalje deli Nemačku se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.