Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jun.2016, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin: Bivši čuvar u Aušvicu osuđen na pet godina zatvora

BERLIN - Njemački sud osudio je danas na pet godina zatvora Reinholda Haninga, 94-godišnjeg bivšeg nacistu i čuvara u logoru Aušvic.

Prema presudi, tuženi je odgovoran za saučesništvo u ubistvu 170.000 ljudi u Aušvicu.

Njemačko tužilaštvo zatražilo je na početku procesa kaznu od šest godina zatvora za Haninga, bivšeg SS-ovca.

Haning je optužen da je nadgledao odabir logoraša na one koji su sposobni za rad i one koji će biti poslati u gasnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << komoru.

“Smatra se da je Haning bio svjestan i redovnih masovnih streljanja kao i sistematskog izgladnjivanja logoraša.

"Okrivljeni je doprineo istrebljenju kao glavnom cilju ovog logora", izjavio je glavni tužilac Andreas Brendel pred sudom u gradu Detmoldu.

Brendel je dodao da žrtvama dugujemo da i danas gonimo takve počinioce.

Haning je u aprilu ove godine, 70 godina poslije rata, prvi put progovorio o svom boravku u Aušvicu, uz poruku:

"Žao mi je".

On je priznao sudu da je znao da su zatvorenici strijeljani i ubijani gasom, kao i da su njihova tijela spaljivana u Aušvicu, ali da je cio život ćutao o tim zvjerstvima jer ga je bilo sramota.

Više od milion Jevreja ubijeno je u Aušvicu. Od oko 6.500 bivših pripadnika SS-a u tom logoru u okupiranoj Poljskoj koji su preživjeli rat, osuđeno je njih manje od 50.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.